Oldalak

2015. augusztus 22., szombat

Kenyérrúd és pizzakenyér



Hozzávalók

a tésztához:
  • 60 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 1 kávéskanál cukor 
  • 2 teáskanál só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 4 dl langyos víz
  • 1/2 dl olívaolaj
a töltelékhez:
  • 10 dkg füstölt sonka
  • 5-10 dkg sajt
  • olívaolaj
a pizzakenyerek tetejére:
  • olívaolaj
  • zöld fűszerek (oregánó, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom)
  • fokhagyma préselve 
A liszthez keverjük a cukrot és a sót, a közepében mélyedést alakítunk ki, ide öntjük a vízben elkevert élesztőt és az olajat, majd lágy tésztát dagasztunk belőle. Lefedve hagyjuk duplájára kelni.

Ezalatt a sonkát kockára vágjuk, a sajtot lereszeljük. A tésztát elfelezzük és lisztezett deszkán fél centi vékony, nagyobb téglalappá nyújtjuk az egyik tésztadarabot. A téglalap felét lekenjük vékonyan olívaolajjal, megszórjuk a sonkával és a sajttal. Ráhajtjuk a tészta másik részét, kissé összenyomkodjuk, vagy átgörgetjük rajta a nyújtófát.
Éles késsel vagy pizzavágó koronggal nagyjából 3 cm széles csíkokat vágunk a töltött tésztából, sütőpapíros tepsire tesszük őket. A sütőt bekapcsoljuk 220 fokra, a kenyérrudakat még 30 percig hagyjuk kelni. Ezután vízzel megspricceljük és 10-15 perc alatt megsütjük, vigyázzunk, ne égjenek meg!
A tészta másik felét is kinyújtjuk a lisztezett deszkán nagyjából fél centi vékonyra. Fánkszúróval 8-10 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, és sütőpapíros tepsibe tesszük.  Megkenjük a kenyérkék tetejét olívaolajjal, és tetszés szerint megszórjuk sóval, zöld fűszerrel. Ha fokhagymát is szeretnénk rá, akkor azt az olívaolajba keverjük bele. 220 fokon nagyjából 10 perc alatt sülnek meg.

A kenyérrudak tökéletesek tízóraira az iskolába, a kis pizzakenyereket pedig adhatjuk saláták mellé, mártogatósokhoz, vagy kencékhez.

Tipp: a töltelék lehet csak sajt, vagy bármilyen zöldség párolva, aprítva, esetleg aszalt paradicsom. A pizzakenyerek tetejét megkenhetjük vékonyan sűrített paradicsommal és megszórhatjuk kevés sajttal is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése