2015. augusztus 24., hétfő

Nyers ételízesítő




Páfránnyal együtt elkészítettük az idei adag nyers ételízesítőt.

Az  alaprecept Bokor Katalin befőzős könyvéből való, de az anyukám kiegészítette pár dologgal.
Zöldekből és fűszernövényből került bele többféle, illetve kicsit több sóval készül.

Hozzávalók:

  • 1 kg sárgarépa
  • 1 kg fehérrépa
  • 1 kg paprika (lehet benne kápia is)
  • 20 dkg karfiol
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg karalábé
  • 40 dkg zellergumó
  • 2 nagyobb fej fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 1 nagy csokor zeller zöld
  • lestyánlevél ízlés szerint
  • zsályalevél ízlés szerint
  • 70 dkg só
A zöldségeket megtisztítjuk, mossuk, daraboljuk, majd késes robotgéppel vagy húsdarálóval felaprítjuk, váltakozva adagoljunk bele mindent. Alaposan összekeverjük, rászórjuk a sót, ezzel is jól átkeverjük, és rögtön kimosott üvegekbe töltjük, mielőtt levet eresztene.
Csavaros kupakkal lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk az ízesítőt.

Bármilyen sós ételhez használhatjuk, levesek, főzelékek, fasírt, töltelékek, stb. Az étel sózásával vigyázzunk, vegyük figyelembe az ízesítő sótartalmát!


5 megjegyzés:

Viki írta...

Isteni színek, fantasztikus ízek! :)

Bea írta...

Nagyon jol nez ki, kifogom en is probalni! Mennyi ideig lehet tarolni?

Moha írta...

Viki köszönöm!

Beáta a só tartósítja, sokáig eláll. Ez a mennyiség egy 5 tagú családnak elég szokott lenni egy évre. De volt már, hogy többet készítettem, és két év múlva sem volt baja. Kicsit veszített a színéből, de az íze tökéletes volt.

Névtelen írta...

Függővé váltam, évek óta készítem!

Moha írta...

Kedves Névtelen, mi is, azóta is készül minden évben egy adag, szívesen használjuk!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...