Páfránnyal együtt elkészítettük az idei adag nyers ételízesítőt.
Az alaprecept Bokor Katalin befőzős könyvéből való, de az anyukám kiegészítette pár dologgal.
Zöldekből és fűszernövényből került bele többféle, illetve kicsit több sóval készül.
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 kg fehérrépa
- 1 kg paprika (lehet benne kápia is)
- 20 dkg karfiol
- 20 dkg vöröshagyma
- 20 dkg paradicsom
- 20 dkg karalábé
- 40 dkg zellergumó
- 2 nagyobb fej fokhagyma
- 1 nagy csokor petrezselyemzöld
- 1 nagy csokor zeller zöld
- lestyánlevél ízlés szerint
- zsályalevél ízlés szerint
- 70 dkg só
Csavaros kupakkal lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk az ízesítőt.
Bármilyen sós ételhez használhatjuk, levesek, főzelékek, fasírt, töltelékek, stb. Az étel sózásával vigyázzunk, vegyük figyelembe az ízesítő sótartalmát!
Isteni színek, fantasztikus ízek! :)
VálaszTörlésNagyon jol nez ki, kifogom en is probalni! Mennyi ideig lehet tarolni?
VálaszTörlésViki köszönöm!
VálaszTörlésBeáta a só tartósítja, sokáig eláll. Ez a mennyiség egy 5 tagú családnak elég szokott lenni egy évre. De volt már, hogy többet készítettem, és két év múlva sem volt baja. Kicsit veszített a színéből, de az íze tökéletes volt.
Függővé váltam, évek óta készítem!
VálaszTörlésKedves Névtelen, mi is, azóta is készül minden évben egy adag, szívesen használjuk!
VálaszTörlés