Könnyű péksütemény tönkölylisztből.
A recept megjelent az októberi Kifőztük gasztromagazinban. Az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 9 db-hoz
a tésztához:
- 15 dkg fehér tönkölyliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 2 evőkanál burgonyapehely
- 1 csapott teáskanál só
- 2 dkg friss élesztő
- 2 dl víz + 1-2 evőkanállal, ha szükséges
- 50 ml olaj
a töltelékhez:
- 9 vékony szelet fekete-erdei sonka (kb. 10 dkg)
- olaj
Lágy kelt tésztát dagasztunk a hozzávalókból, további vizet csak akkor adjunk hozzá, ha a tészta nagyon keménynek tűnik. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán akkora téglalappá nyújtjuk, amelyen a 9 sonkaszelet elfér egymás mellett. Lekenjük vékonyan olajjal, rátesszük a sonkaszeleteket, és ezek mentén csíkokra vágjuk a tésztát. Minden csíkot csigává tekerünk, és a kiolajozott sütőedénybe sorakoztatjuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, alsó-felső sütésmódban; amíg bemelegszik, a csigák tovább kelnek.
Nagyjából 30 perc alatt készre sütjük mindet.