Illatos körtés sütemény karamellszósszal.
A piteformát a SütniFőzni webáruház biztosította. Remek darab, kivehető az alsó lapja, ezzel a kész sütemény tökéletesen, egészben kiemelhető belőle. Tapadásmentes bevonata pedig biztosítja, hogy ne ragadjon bele a tészta.
A recept megjelent az októberi Kifőztük gasztromagazinban. Az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 35 x 12 cm-es piteformához
a tésztához:
- 15 dkg liszt
- 5 dkg darált mandula
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone vagy natúr házi krémsajt
- 2 dl hideg habtejszín
- 1/2 citrom leve
- 1 evőkanál porcukor
a karamellszószhoz:
- 25 dkg kristálycukor
- 1,5 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- egy csipet só
a tetejére:
- 3 körte
- citromfűlevél
Összekeverjük a lisztet, a mandulát és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert tojássárgáját is. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztagombócot, fóliába tekerjük és 30 percre hűtőbe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a karamellszószt. Kisebb lábosban 4 evőkanál vízzel elkeverjük a cukrot és borostyánszínűre karamellizáljuk. Keverni nem szabad, csak a lábost mozgassuk meg párszor.
Ha elkészült, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, simára keverjük az egészet. Hűlni hagyjuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Lisztezett deszkán megfelelő méretre nyújtjuk a tésztát és a piteformába egyengetjük úgy, hogy pereme is legyen körben.
Nagyon sűrűn megszurkáljuk villával, és 20 percig sütjük. Ha esetleg púposodna a közepén, akkor egy kanál hátával lenyomkodjuk a tésztát, amikor kivettük a sütőből. Rácsra téve a formában hagyjuk kihűlni.
A körtéket meghámozzuk, felezzük, eltávolítjuk a magházat és citromos vízbe tesszük.
Habbá verjük a tejszínt, hozzáadjuk a porcukrot, a mascarponét és a citrom levét is. A kész krémet a tésztára simítjuk, megcsurgatjuk kevés karamellszósszal, majd ezt villával márványosra keverjük. A körtéket papírtörlőn leitatjuk és a krém tetejére rendezzük, citromfűlevelekkel díszítjük. Tálalhatjuk rögtön,vagy néhány órás hűtés után.
A maradék karamellszószt kínáljuk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése