2015. október 20., kedd

Körtés-karamellás pite


Illatos körtés sütemény karamellszósszal. 

A piteformát a SütniFőzni webáruház biztosította. Remek darab, kivehető az alsó lapja, ezzel a kész sütemény tökéletesen, egészben kiemelhető belőle. Tapadásmentes bevonata pedig biztosítja, hogy ne ragadjon bele a tészta.

A recept megjelent az októberi Kifőztük gasztromagazinban. Az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 35 x 12 cm-es piteformához

a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg darált mandula
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 evőkanál hideg víz
a krémhez:
a karamellszószhoz:
  • 25 dkg kristálycukor
  • 1,5 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • egy csipet só
a tetejére:
  • 3 körte
  • citromfűlevél

Összekeverjük a lisztet, a mandulát és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a vízzel elkevert tojássárgáját is. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztagombócot, fóliába tekerjük és 30 percre hűtőbe tesszük.
Ezalatt elkészítjük a karamellszószt. Kisebb lábosban 4 evőkanál vízzel elkeverjük a cukrot és borostyánszínűre karamellizáljuk. Keverni nem szabad, csak a lábost mozgassuk meg párszor.
Ha elkészült, hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, simára keverjük az egészet. Hűlni hagyjuk.

Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Lisztezett deszkán megfelelő méretre nyújtjuk a tésztát és a piteformába egyengetjük úgy, hogy pereme is legyen körben.
Nagyon sűrűn megszurkáljuk villával, és 20 percig sütjük. Ha esetleg púposodna a közepén, akkor egy kanál hátával lenyomkodjuk a tésztát, amikor kivettük a sütőből. Rácsra téve a formában hagyjuk kihűlni.

A körtéket meghámozzuk, felezzük, eltávolítjuk a magházat és citromos vízbe tesszük.
Habbá verjük a tejszínt, hozzáadjuk a porcukrot, a mascarponét és a citrom levét is. A kész krémet a tésztára simítjuk, megcsurgatjuk kevés karamellszósszal, majd ezt villával márványosra keverjük. A körtéket papírtörlőn leitatjuk és a krém tetejére rendezzük, citromfűlevelekkel díszítjük. Tálalhatjuk rögtön,vagy néhány órás hűtés után.
A maradék karamellszószt kínáljuk hozzá.




Nincsenek megjegyzések:

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...