2015. december 31., csütörtök
Boldog új évet 2016-ra!
Örömökben gazdag, békés, boldog új esztendőt kívánok minden olvasómnak 2016-ra!
A kép forrása: http://www.happynewyear2015pictures.net/2014/12/hd-happy-new-year-wallpaper-2015-new.html
2015. december 22., kedd
Calypso kenyér Mary Berry könyvéből
A Vince kiadó jelentette meg Mary Berry Desszertek című könyvét.
Mary Berry, Nagy-Britannia talán legismertebb szakácskönyvírója, a torták királynője, akit a hazai
közönség mostanában a Sütimester című TV- műsorban láthat újra a képernyőn.
Ebből a könyvéből olyan édességek receptjeit ismerhetjük meg, melyek finomak, gyönyörűek és legtöbbjük gyorsan és viszonylag egyszerűen elkészíthető.
A könyv rengeteg fotóval segíti a munkát, kezdő sütögetőknek is öröm belőle dolgozni.
Az első választásom a Calypso kenyérre, azaz kuglófra esett, igazi karácsonyi édesség.
Hozzávalók
a tésztához:
- 9 dkg kimagozott aszalt szilva
- 12 dkg mazsola
- 10 dkg cukrozott citrom- vagy narancshéj
- 3,5 dl száraz vörösbor (nálam fehérbor, mert ez volt itthon)
- 30 dkg cukor (nálam csak 20 dkg, így is épp elég édes lett)
- 22 dkg puha vaj
- 42 dkg finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál reszelt citromhéj (kezeletlen citromról)
- 3 tojás
a mázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 6-8 kávéskanál citromlé
- reszelt citromhéj
- 10 dkg cukrozott gyümölcs felkockázva
Az első 3 hozzávalót felforraljuk a borban, és 30 percig állni hagyjuk, majd simára turmixoljuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra alsó-felső sütésmódban, és kivajazunk egy 25 cm átmérőjű kuglófformát.
A puha vajat habosra keverjük a cukorral (kb. 10 perc) egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, majd a száraz összetevőket és a gyümölcsös pürét is.
A tésztát a formába öntjük és nagyjából egy óra alatt megsütjük. Végezzünk tűpróbát!
Fémrácsra tesszük a formát, 10 percig hagyjuk így hűlni, majd kifordítjuk a kuglófot a rácsra és teljesen kihűtjük.
A mázhoz sűrűn folyósra keverjük a porcukrot a citromlével és a citromhéjjal, a sütemény tetejére csurgatjuk, végül díszítjük a cukrozott gyümölcsökkel.
Ha a máz megszáradt, tálalhatjuk.
Címkék:
édes sütemény,
édesség
2015. december 17., csütörtök
Linzertortácskák
A recept a decemberi Kifőztük magazinban is megtalálható, az újság letölthető a weboldalról.
Hozzávalók kb. 48 db-hoz
a tésztához:
- 23 dkg puha vaj
- 17,5 dkg porcukor
- 1 szoba-hőmérsékletű tojás
- 1,5 teáskanál vaníliakivonat
- 40 dkg liszt
- 1 teáskanál só
- 2 teáskanál sütőpor
a töltéshez:
- baracklekvár
- meggylekvár
- nutella
Habosra keverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojást és a vaníliát. A sóval és a sütőporral elvegyített lisztet apránként a vajas masszához dolgozzuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a minimuffin sütőformát alaposan kiolajozzuk.
Kisebb diónyi adagokat veszünk a tésztából, belenyomkodjuk a mélyedésekbe, középen üreget képezve – a tészta ne érje el a mélyedések tetejét. 10 perc alatt megsütjük a kosárkákat. A sütőből kivéve a sütemények közepét kiskanállal óvatosan visszanyomkodjuk, újra üreget képezve. Ezután lapos tálcát szorítunk a formára, az egészet megfordítjuk, az asztalhoz ütögetjük, így a kis tésztakosarak könnyen kijönnek. Rácsra téve teljesen kihűtjük. A következő adag sütését ugyanígy végezzük.
A kosárkákat lekvárokkal és nutellával megtöltjük, az utóbbit előtte folyósra melegítjük. A kész tortácskákat szobahőmérsékleten tároljuk.
Tipp: nagyon finom pikáns töltelék bele a lemon curd is. Recept itt található hozzá.
2015. december 16., szerda
Mézeskalács készítő tanfolyamok 2016-ban
2016-ban is szeretettel várok mindenkit a mézeskalács készítő tanfolyamokra.
A részletekről a mohakonyha@gmail.com címen lehet érdeklődni.
Február 13-án lesz az első, ezen Valentin napi mézesek készülnek.
Március 19.-én lesz a következő, ezen húsvéti mézeseket készítünk.
2015. december 15., kedd
Hókifli
Egyik kedvencünk az aprósütemények közül, karácsonykor mindig készül belőle.
Hozzávalók:
- 50 dkg rétesliszt
- 2 evőkanál porcukor
- csipet só
- 25 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 dkg friss élesztő
- vaníliás porcukor a beforgatáshoz
- sűrű szilvalekvár a töltéshez
Ezután lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, kb. 7 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle.
Nagyjából teáskanálnyi mennyiségű sűrű szilvalekvárt teszünk a korongok egyik felére, ráhajtjuk a másikat, a széleket lenyomkodjuk, majd megsodorjuk kifli formájúra és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Előmelegített sütőben 180 fokon, alsó-felső sütésmódban kb. 15-20 percig sütjük. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk a kifliket, és rácson hagyjuk kihűlni. Ezután jól záródó dobozban tároljuk.
2015. december 2., szerda
Linzer apróban
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tojás
- fél kávéskanál sütőpor
- csipet só
- étcsokoládé
- baracklekvár
A lisztet összekeverjük a csipet sóval és a porcukorral, elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal, majd a tojást is hozzáadva összegyúrjuk. Folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, pici formákkal kiszaggatjuk belőle a linzereket, a fele lyukas közepű legyen.
Sütőpapíros tepsibe tesszük őket és előmelegített sütőben 170 fokon, alsó-felső sütésmódban nagyjából 8-10 perc alatt világosra sütjük valamennyit.
Amikor kihűltek, megtöltjük egy részét lekvárral, másik részét pedig olvasztott étcsokoládéval díszítjük. Ehhez a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, nejlonzacskóba töltjük, majd a sarkára kicsi lyukat vágva tudunk díszíteni.
Hűvös helyen a csokoládé hamar megszilárdul a kekszeken.
Címkék:
édes aprósütemény,
linzer,
linzertészta
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)