Oldalak

2016. február 22., hétfő

Mézeskalács készítő tanfolyam anyák napjára





Április 23-án tavaszi virágos mézeseket készítünk, akár anyák napjára is adhatjuk ajándékba!

Sok szeretettel várok mindenkit:

A részletekről a mohakonyha@gmail címen lehet érdeklődni.

2016. február 18., csütörtök

Csőben sült krumpli



Finom ebéd vagy vacsora készülhet krumpliból, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is. 

Az újság ingyen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 24 x 34 cm-es tepsihez
  • 1,5 kg krumpli hámozva mérve
  • 30 dkg főtt füstölt sonka kockára vágva
  • 1-1 db piros és sárga kaliforniai paprika felkockázva
  • 1 csokor zöldhagyma karikára vágva
  • 30 dkg reszelt sajt, ementáli és füstölt vegyesen
  • 6 tojás
  • 4 dl tejszín
  • 2-3 teáskanál só 
  • frissen őrölt bors és szerecsendió ízlés szerint

Lereszeljük a krumplit nagy lyukú reszelőn.
Nagyobb tálban elhabarjuk a tojásokat a tejszínnel, fűszerezzük, belekeverjük az összes hozzávalót, és az egészet kiolajozott tepsibe töltjük.
180 fokon alsó-felső sütésmódban másfél óra alatt megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk. Adhatunk mellé savanyúságot is.


2016. február 11., csütörtök

Mézeskalács szívek Valentin napra



Igazi különlegesség a töltött mézesszív, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is. 

Az újság ingyen letölthető a weboldalról.

Hozzávalók kb. 45 db szívhez 5 cm-es kiszúróval készítve

a tésztához:
  • 12,5 dkg méz + 12,5 dkg vaj összeolvasztva
  • 3 tojás
  • 15 dkg lágy sötétbarna nádcukor
  • 1/2 dl citromlé
  • 1/2 dl narancslé
  • 1-1 kezeletlen narancs és citrom reszelt héja
  • 50 dkg liszt 
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 15 g mézeskalács fűszerkeverék
a töltelékhez:
  • szatmári szilvalekvár
a bevonáshoz:
  • 40-50 dkg étcsokoládé (nem fogy el mind) 

Feloldjuk a nádcukrot a citruslevekben, hozzáadjuk a citrushéjakat és a tojásokat is.
Elkeverjük a lisztet a fűszerrel és a szódabikarbónával a robotgép táljában, beleöntjük a tojásos keveréket és a mézes vajat is, majd a dagasztókarral összedolgozzuk a tésztát. Nagyon lágy, kenődős lesz, zárt dobozba tesszük és legalább 8 órára hűtőbe rakjuk.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban, a tepsiket sütőpapírral béleljük.
Lisztezett deszkán kissé átgyúrjuk a tészta felét, kinyújtjuk 3-4 mm vékonyra, és 5 cm-es szíveket szúrunk ki belőle. A szívek felére kávéskanálnyi lekvárt teszünk, befedjük egy másik szívvel, szélét körben összenyomkodjuk és a tepsire tesszük őket 2 cm távolra egymástól.
10 perc alatt készre sütjük, rácson hagyjuk kihűlni őket. 
A tészta másik felével is hasonlóan járunk el.
Gőz fölött mélyebb edényben megolvasztjuk a csokoládét, két villával fogva megmártjuk benne a szíveket, lecsorgatjuk a felesleget, a mézeseket rácsra tesszük és hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni a bevonatot.
Ha becsomagoljuk celofán tasakba, ajándékba adhatjuk, vagy jól záródó dobozban tároljuk.



2016. február 8., hétfő

Céklás csokoládés muffin





Idén a Kifőztük magazinban minden hónapban van egy kiemelt alapanyag, januárban ez a cékla lett. 

Nagyon finom szaftos muffin készült vele, a recept megtalálható a Kifőztük magazinban is. 

Az újság ingyen letölthető a weboldalról.

Hozzávalók 12 muffinhoz
  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg sült cékla (hámozva mérve)
  • 1 nagy tojás
  • 8 dkg barna nádcukor
  • 50 ml olaj
  • 1 teáskanál házi vaníliakivonat
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl alaposan behűtött tejszín
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 1-2 evőkanál porcukor

Bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra alsó-felső sütésmódban, a muffintepsit papírformákkal béleljük.
Összekeverjük az első négy hozzávalót egy nagyobb tálban. Felaprítjuk a sült céklát és összeturmixoljuk a tojással, a cukorral, az olajjal és a vaníliakivonattal.
Kézi habverővel beledolgozzuk a lisztes keverékbe, majd a sütőformába adagoljuk a tésztát.
15 perc alatt megsütjük, utána rácson hagyjuk kihűlni a muffinokat.
A mascarponét kikeverjük a kakaóporral és a porcukorral, hozzáadjuk a habbá vert tejszínt is.
Csillagcsőrös habzsákba szedjük és minden muffin tetejére nyomunk a krémből.