Ez a torta a márciusi Kifőztük magazinban is megtalálható, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 dkg szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 14 dkg tejföl
- 80 ml olaj
- 1,6 dl kávé
a krémhez:
- 4 tojássárgája
- 12 dkg cukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 3,5 dl tej
- 2 vaníliarúd kikapart magjai
- 50 dkg mascarpone
- 4 dl habtejszín behűtve
- 20 g zselatinpor
- 16 db Oreo keksz negyedekre vágva
a csokoládébevonathoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 kávéskanál olaj
a díszítéshez:
- 4 dl habtejszín behűtve
- 1 csomag zselatinfix (20 g)
- 1 teáskanál porcukor
- 12 db Oreo keksz
Sütőpapírkoronggal béleljük a tortaforma alját, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
A tészta első 5 hozzávalóját elvegyítjük. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, végül a lisztes elegyet is. Alaposan átkeverjük, a formába töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Késsel körben elválasztjuk a formától, majd sütőpapírral borított tálcára fordítjuk a tésztát. Így a kissé domború teteje hűlés közben lelapul, a kész torta teteje a sima alsó rész lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kettévágjuk, és az alsó lapot állítható tortakarimába tesszük. (Ha ez nincs, akkor az elmosott tortaformát körben megmagasítjuk sütőpapírcsíkkal, és ezt használjuk.)
A krémhez elkeverjük a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel, a vaníliával és 1 dl tejjel. A maradék tejet felforrósítjuk, apránként a tojáshoz öntjük, majd az egészet kis lángon kevergetve besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntünk, hagyjuk megduzzadni, utána kis lángon felolvasztjuk.
A mascarponét habosra keverjük a főzött krémmel és a habbá vert tejszínnel. A zselatinhoz vegyítünk belőle 4-5 evőkanálnyit, majd ezt öntjük a habverővel folyamatosan kevert krémhez.
A krém harmadát az alsó lapra simítjuk, elosztjuk rajta a darabolt keksz felét, újabb réteg krém jön, megint keksz, végül a maradék krémmel zárjuk le. A tetejére illesztjük és rányomkodjuk a felső lapot, bevonjuk a gőz fölött olajjal együtt megolvasztott csokoládéval, és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük a tortát.
A díszítéshez habbá verjük a tejszínt a zselatinnal, a cukorral, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. 12 rózsát nyomunk körben a tortára, majd mindegyikbe 1-1 kekszet állítunk.