2016. május 9., hétfő

Mandulás almatorta




A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság letölthető a weboldalról.

A mandulát a Magosbolt biztosította a tortához.

Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
  • 4 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 4 evőkanál olaj
  • 10 dkg darált mandula
  • 6 dkg liszt
  • 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
az almás réteghez:
  • 4 nagyobb savanyú alma hámozva, vékony cikkekre vágva
  • 1 nagy citrom leve
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
a krémhez:
  • 25 dkg mascarpone
  • 4 dl behűtött habtejszín
  • 2 csomag instant zselatin fix
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg cukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 2,5 dl tej
a díszítéshez: 

Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. Megolvasztjuk a vajat a citromlével, a cukorral és a fahéjjal, kis lángon átforgatjuk rajta az almaszeleteket. Elrendezzük őket a tortaforma aljában.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral és a citromhéjjal legalább 10 percig. Belecsorgatjuk az olajat, majd kézi habverővel hozzákeverjük óvatosan a mandulát és a lisztet. Ráöntjük az almára és kb. 35-40 perc alatt megsütjük. 
Rácson hagyjuk hűlni a tortaformában. Ha már langyos, akkor egy lapos tálat szorítunk a formára, és átfordítjuk a tortát. 
A krémhez felmelegítünk 2 dl tejet a felhasított vaníliarúd kikapart magjaival. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, és a maradék fél dl tejjel. Hozzáöntjük a forró tejet is, majd a tűzre visszatéve, folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A mascarponét kikeverjük a főzött krémmel, hozzáadjuk a zselatinnal együtt habbá vert tejszínt, majd az almás rétegre simítjuk. Hűtőbe tesszük a tortát 2-3 órára, tálalás előtt megszórjuk a mandulával.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...