A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság letölthető a weboldalról.
A mandulát a Magosbolt biztosította a tortához.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 4 evőkanál olaj
- 10 dkg darált mandula
- 6 dkg liszt
- 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
az almás réteghez:
- 4 nagyobb savanyú alma hámozva, vékony cikkekre vágva
- 1 nagy citrom leve
- 1 evőkanál cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 4 dl behűtött habtejszín
- 2 csomag instant zselatin fix
- 3 tojássárgája
- 6 dkg cukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1 rúd vanília
- 2,5 dl tej
a díszítéshez:
- szeletelt mandula szárazon megpirítva
Sütőpapírkorongot vágunk a tortaforma aljába. Megolvasztjuk a vajat a citromlével, a cukorral és a fahéjjal, kis lángon átforgatjuk rajta az almaszeleteket. Elrendezzük őket a tortaforma aljában.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Az egész tojásokat habosra verjük a cukorral és a citromhéjjal legalább 10 percig. Belecsorgatjuk az olajat, majd kézi habverővel hozzákeverjük óvatosan a mandulát és a lisztet. Ráöntjük az almára és kb. 35-40 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk hűlni a tortaformában. Ha már langyos, akkor egy lapos tálat szorítunk a formára, és átfordítjuk a tortát.
A krémhez felmelegítünk 2 dl tejet a felhasított vaníliarúd kikapart magjaival. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, a keményítővel, és a maradék fél dl tejjel. Hozzáöntjük a forró tejet is, majd a tűzre visszatéve, folytonos keveréssel kis lángon besűrítjük. Hűlni hagyjuk.
A mascarponét kikeverjük a főzött krémmel, hozzáadjuk a zselatinnal együtt habbá vert tejszínt, majd az almás rétegre simítjuk. Hűtőbe tesszük a tortát 2-3 órára, tálalás előtt megszórjuk a mandulával.