2016. június 17., péntek
Mézeskalács készítő tanfolyam augusztusban
Augusztus 13-án lesz a következő tanfolyam, sok szeretettel várom a jelentkezőket!
A részletekről a mohakonyha@gmail.com címen lehet érdeklődni.
Címkék:
mézes tanfolyam,
mézeskalács tanfolyam
2016. június 13., hétfő
Kenyértölcsérek körözöttel és sajtkrémmel
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyen letölthető a weboldalról.
A tölcsérek elkészítéséhez a Cookori.com fémformáit használtam.
Hozzávalók kb. 25 db tölcsérhez
a tésztához:
20 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
30 dkg finomliszt
1 csapott evőkanál só
1 kávéskanál cukor
3,5 dl víz ( + még néhány evőkanál)
1,5 dl olaj
2,5 dkg friss élesztő
a tetejére:
1 egész tojás
lenmag, napraforgó mag
töltelékek:
körözött:
20 dkg juhtúró
10 dkg puha vaj
1-2 evőkanál tejföl
só, bors, pirospaprika, őrölt köménymag ízlés szerint
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztunk, ha kell, még adhatunk hozzá néhány kanál vizet.
Letakarva duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán fél centiméter vékony téglalapra nyújtjuk úgy, hogy a rövidebb oldala 40 cm legyen.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, légkeveréses üzemmódban.
Pizzavágóval másfél centi széles és 40 cm hosszú csíkokat vágunk a tésztából.
Vékonyan beolajozzuk a fémtölcséreket, és feltekerjük rájuk a tésztacsíkokat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a tölcséreket úgy, hogy a tésztacsík vége alul legyen. Valamennyit lekenjük felvert tojással, megszórjuk tetszés szerinti magokkal és nagyjából 20 perc alatt megsütjük. A kész tölcséreket rácsra tesszük, és néhány perc után kihúzzuk belőlük a sütőformát.
Amikor a formák kihűltek, tekerhetjük a következő adag tésztát rájuk, már nem kell többet olajozni őket.
Amíg sül az első adag, addig a nyers tésztát takarjuk le nejlonnal, hogy ne száradjon meg a felülete.
A körözötthöz összekeverjük a hozzávalókat.
A kihűlt kenyértölcséreket fogyasztás előtt töltjük meg a választott töltelékkel.
Tehetünk bele majonézes salátát vagy tojáskrémet is, ebben az esetben egy salátalevéllel kibéleljük a tölcsért, így nem ázik el a tészta.
Címkék:
kelt tészta,
sós péksütemény
2016. június 8., szerda
Barackos mascarponés túrótorta
Ez a recept is megjelent a Kifőztük magazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához
az alaphoz:
- 1 csomag zabkeksz ( 20 dkg)
- 10 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
- 50 dkg túró
- 25 dkg mascarpone vagy házi natúr krémsajt
- 25 dkg görög joghurt
- 4 dl habtejszín behűtve
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 vegyszermentes citrom reszelt héja
- 2 nagy citrom leve
- 10-15 dkg porcukor
- 25 g porzselatin
- 3 doboz barackkonzerv (töltőtömeg 470 g / db)
Sütőpapírkoronggal béleljük a tortaforma alját, így könnyen tálra tudjuk majd csúsztatni a kész tortát. Megdaráljuk a zabkekszet, összekeverjük az olvasztott vajjal és egyenletesen a formába nyomkodjuk. Hűtőbe rakjuk.
Lecsöpögtetjük a barackot, két doboznyit apró kockára vágunk, ez megy a krémbe.
A harmadik adagot vékonyra szeleteljük, ez lesz a díszítés.
Habbá verjük a tejszínt és félretesszük. Elkeverjük a zselatinport a citromlében egy kisebb lábosban, hagyjuk megduzzadni.
A robotgép táljába tesszük a túrót, a mascarponét, a joghurtot, a porcukrot, a vaníliát és a citromhéjat, majd a habverővel krémesre verjük, hozzáadjuk a tejszínhabot is.
Kis lángon felmelegítjük a zselatint, hozzákeverünk 3-4 evőkanál krémet, majd az egészet a maradék krémhez öntjük, jól elkeverjük. Belevegyítjük a felaprított barackot is.
A krémet a kekszes alapra öntjük, elsimítjuk, a tortát legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük. Ezután éles késsel körben elválasztjuk a krémet a tortaforma oldalától, levesszük róla, majd a tortát tálra csúsztatjuk. Elrendezzük a tetején a barackszeleteket.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)