Igazi ünnepi torta mézeskalácsokkal díszítve, a recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 dkg szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 14 dkg tejföl
- 80 ml olaj
- 1,6 dl kávé
a krémhez:
- 7,5 dl habtejszín alaposan behűtve
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
az összeállításhoz:
- 6 evőkanál narancslekvár
a külső bevonathoz:
- 25 dkg mascarpone
- 6 dl habtejszín alaposan behűtve
- 1 evőkanál porcukor
- 2 zacskó habfixáló
- kevés zöld ételfesték gél
a díszítéshez:
- mézeskalács az itt található recept szerint
Két db 18 cm átmérőjű tortaformára lesz szükségünk, ha csak 1 van, akkor a hozzávalókat felezve kétszer egymás után sütjük ki a tésztát.
Sütőpapírkoronggal béleljük a tortaformák alját, és bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban.
A tészta első 5 hozzávalóját elvegyítjük. Habosra verjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, végül a lisztes elegyet is. Alaposan átkeverjük, a formákba töltjük, és 30-35 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)
Késsel körben elválasztjuk a formától, majd sütőpapírral borított tálcára fordítjuk a tésztákat.
Kihűlés után mindkettőt két lapra vágjuk.
Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, hagyjuk langyosra hűlni. A tejszínből kemény habot verünk, beleszórjuk a 2 evőkanál kakaóport. A hab 1/3 részét kézi habverővel a csokoládéhoz forgatjuk, majd óvatosan a többi habot is hozzákeverjük. A krémet 3 részre osztjuk.
Egy tésztalapot tálra helyezünk, megkenjük 2 evőkanál lekvárral, és a krém harmadával, erre újabb lap jön, megint lekvár és krém, majd ugyanez még egyszer. A tetejére kerülő lapot kissé rányomjuk, és lefedve hűtőbe tesszük a tortát legalább 1 órára.
A bevonathoz habbá verjük a tejszínt a cukorral és a habfixálóval, hozzákeverjük a mascarponét, és ételfestékkel halvány zöldre színezzük. Habzsákba szedjük, nagy lyukat vágunk rá, és a tortát mindenhol bevonjuk a krémmel, majd késsel szabálytalanul elkenjük a bevonatot.
A tortát hűtőben tároljuk, tálalás előtt díszítjük a mézeskalácsokkal.
Ez csodálatosan szép és ötletes, és biztos nagyon finom. Mondom is én mindenkinek, hogy versenyre kelhetnél a mestercukrászokkal de a mesterszakácsokkal is.
VálaszTörlésÁldott Adventet és boldog, békés karácsonyi ünnepeket kívánok!
Nagyon köszönöm, örülök, hogy tetszik!
VálaszTörlésBoldog karácsonyt kívánok neked és családodnak sok szeretettel! Adrienn