Oldalak

2016. december 2., péntek

Szilvalekváros-csokoládés pite








Nagyon finom "karácsony ízű" sütemény lett, és a kedvenc kivehető aljú piteformámban készült, ez utóbbiért köszönet a SütniFőzni webshopnak!
A recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.


Hozzávalók 35 x 12 cm-es piteformához
a tésztához:
  • 15 dkg liszt
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg hideg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • 1-1 kávéskanál őrölt fahéj és mézeskalács fűszerkeverék

a töltelékhez:
  • 20 dkg szatmári szilvalekvár
  • 1 dl habtejszín
  • 10 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

a tálaláshoz:
  • tejszínhab



Összekeverjük a lisztet, a diót, a fűszereket és a porcukrot, elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a citromhéjat és -levet, valamint a tojássárgáját is. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk a tésztát, fóliába tekerjük, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. Lisztezett deszkán megfelelő méretre nyújtjuk a tésztát, és a piteformába egyengetjük úgy, hogy körben pereme is legyen. Nagyon sűrűn megszurkáljuk villával, és 20 percig sütjük. (Ha esetleg púposodna a közepén, akkor sütés közben is szúrjunk bele a villával.) Rácsra téve a formában hagyjuk hűlni. Amikor már csak langyos, egyenletesen elkenjük benne a szilvalekvárt.
Felmelegítjük a tejszínt, beletördeljük a csokoládét, villával simára keverjük, és a lekvárra öntjük. A süteményt 6-8 órára hűtőbe tesszük. Ezután háromszögekre vágjuk, és a szeleteket mézeskalács hópelyhekkel díszítjük. Tálalásnál tejszínhabot adhatunk hozzá.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom sütemény. Szeretem az ilyen egyszerű süteményeket. Majd kipróbálom, de nem karácsonyra, mert tudod, hogy van olyan intelem, hogy ne kísérletezzünk új étellel akkor, amikor jönnek hozzánk vendégek.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ez egy bölcs intelem, de ezt nyugodtan elkészítheted, nem lehet elrontani!

    VálaszTörlés