Ez a recept megjelent a Kifőztük magazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
A fotózáshoz használt háttér innen van.
Hozzávalók
a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 30 dkg hideg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 nagy biocitrom reszelt héja és kifacsart leve
a lemon curdhöz:
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 1-2 biocitrom reszelt héja
- 2 dl citromlé
- 15 dkg cukor
- 8 dkg vaj
a tetejére:
- porcukor
Kis lábosban, kézi habverővel, a vaj kivételével összekeverjük a lemon curd hozzávalóit, és takaréklángon besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, és hűlni hagyjuk. Akit zavar benne a citromhéj, a krémet még melegen szitán áttörheti.
A tésztához elkeverjük a lisztet a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, és késes robotgépben a felkockázott hideg vajjal morzsásra dolgozzuk. (Gép híján kézzel, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hogy a vaj ne olvadjon meg.) Hozzáadjuk a citromlét és a tojássárgáját, kézzel összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük.
Bekapcsoljuk a sütőt 170 fokra, alsó-felső sütésmódban.
Lisztezett deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, tojás- és virágformákkal kiszaggatjuk, a felét középen kis körrel kiszúrjuk. Mindet sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 10-12 perc alatt világosra sütjük. (Ügyeljünk rájuk, mert könnyen megégnek.)
Kihűlés után a lyukas linzerekre porcukrot szitálunk, majd lemon curddel kenve összeragasztjuk a párokat.