Finom szaftos, nem túl édes sütemény, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban is, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 20 x 32 cm-es tepsihez
a tésztához:
- 3 tojás
- 12 dkg cukor
- 8 dkg puha vaj
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 biocitrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 15 dkg sűrű szatmári szilvalekvár
- 9 evőkanál meleg víz
- 20 dkg liszt
- 1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
- 1 púpozott kávéskanál sütőpor
a tepsihez:
- vaj
- liszt
a töltelékhez:
- 6-8 evőkanál szilvalekvár kevés vízzel kenhetőre keverve
a csokoládémázhoz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 ml olaj
a díszítéshez:
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tepsit kikenjük és lisztezzük.
Eldolgozzuk a lekvárt a vízzel. Habosra keverjük a tojást a cukorral, hozzáadjuk a vajat, a fűszereket és a lekvárt. Fakanállal beleforgatjuk a sütőporos-szódabikarbónás lisztet, majd a tésztát a tepsibe simítjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk a tepsiből, és visszafordítva, rácson hagyjuk kihűlni. Félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a lekvárral, rátesszük a másik lapot, és óvatosan rányomkodjuk.
Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét az olajjal, simára keverjük, és a sütemény tetején elkenjük. Kevés időre hűtőbe tesszük, hogy a máz megszilárduljon. Ezután éles késsel kockára vágjuk a tésztát, majd a mézeskalács-írókával mindre hópelyhet rajzolunk. Száradás után jól záródó fedeles dobozban, hűvös helyen tároljuk a süteményt.
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
VálaszTörlés