Sütés nélkül készülő finom almás sütemény, a recept megjelent a Kifőztük gasztromagazinban, az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
A piteformát köszönöm a Cookori webáruháznak!
Hozzávalók 36 x 13 cm-es piteformához
a tésztához:
- 30 dkg almás zabkeksz
- 15 dkg vaj
a töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone vagy natúr házi krémsajt
- 2 dl hideg habtejszín
- 1,5 citrom leve
- 2 evőkanál porcukor
- 3 nagyobb alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 biocitrom reszelt héja
a díszítéshez:
- 2-3 zabkeksz
- citromfűlevél
A zabkekszet apróra törjük vagy daráljuk, elkeverjük az olvasztott vajjal, és a piteformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a töltelék.
Az almát héjastul apró kockára vágjuk, és a cukorral, 1 citrom levével, a fűszerekkel együtt néhány perc alatt, gyakran kevergetve megpároljuk. Vigyázzunk, hogy roppanós maradjon az alma. Szűrőben hagyjuk teljesen kihűlni, a díszítéshez kiveszünk belőle 4 evőkanálnyit.
A tejszínt habbá verjük, hozzáadjuk a porcukrot, 1/2 citrom levét és a mascarponét. Keverőlapáttal hozzáforgatjuk az almát, és a hűtőből kivett tésztára halmozzuk a krémet.
Elsimítjuk, a tetején elosztjuk a félretett almát és a nagyobb darabokra tört zabkekszet, citromfűvel díszítjük. A kész süteményt a betöltés után rögtön kiemeljük a formából, és hosszúkás tálon kínáljuk. (Ha nem azonnal tálaljuk, akkor lefedve hűtőbe tesszük, és csak fogyasztás előtt díszítjük a zöldfűszerrel.)