2009. szeptember 9., szerda

Kiflik öregtésztával


Kiflit sütöttem, ez gyakran előfordul. Az alattuk lévő szalvétát és a hozzá tartozó terítőt viszont ritkán veszem elő, és akkor is nagyon vigyázok rájuk.

Régi idők tanúi, 1891-ben a 22 éves korában férjhez menő ükanyámat, Edelényi Irént kísérték a kelengyéjében. Sajnos nem használhatta sokáig őket, második gyermeke, dédanyám születése után rövid idővel meghalt.

Dédanyám, majd Nagyikám őrizték háborúkon, költözéseken át, hogy ma én teríthessek vele.

A kiflik öregtésztával készültek és kevés teljesőrlésű  liszttel.

Hozzávalók:

250 ml víz

2 ek. tejföl/joghurt/kefír

5 dkg vaj / 2 ek.olaj

1 kk.cukor

1 tk. só

csipet aszkorbin

25 dkg öregtészta

1 dkg friss élesztő

5 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt

45 dkg BL 80 liszt

2 ek.burgonyapehely


A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, duplára kelesztem, közben 20 perc után átgyúrom.

Ha megkelt 12 részre osztom, meggömbölygetem a darabokat, hagyom még állni 10 percet. 

Ezután egyenként oválisra nyújtom és kifliket formázok belőlük. Sütőzacskóba teszem ( 6 db fér egybe) és hagyom duplájukra kelni őket. 

Bespriccelek egy kis vizet a zacskóba, a szélét aláhajtom és mehet az előmelegített sütőbe 210 fokon kb. 30 percre.  (ezt mindenki igazítsa a saját sütőjéhez!)

Sütés után kiveszem a zacskóból és rácson hagyom hűlni őket.


19 megjegyzés:

Ági írta...

Ez a történet annyira felemelő és megható. Csodálatos érzés lehet egy ilyen családi ereklyét a magadénak mondani.

Ági írta...

Ja, és a kiflik is gyönyőrűek :))

Chef Viki írta...

Igen, nagyon megható történet...

A kiflik pedig :-) Mestermunka!

Edó írta...

Kedves Moha,a mar toled megszokott modon nagyon szepek a kiflik, a teritek is! Es a legszebb,ahogyan irtal!

Brigitta írta...

A kifli gyönyörű,a terítő pedig nagyon szép emlék biztosan!
Én szeretnék már látni egy amolyan igazi Moha-féle lenmagos kenyérkét!:))
És remélem jól emlékszem,boldog névnapot kívánok utólag is! Ugye jól emlékszem,nincs másik alkalom a naptárban?!Puszi!:))

Moha írta...

Ágianyu így van,vigyázok is rá nagyon,hogy majd a lányaimnak továbbadhassam.
Chef Viki köszönöm! Én is mindig meghatódom azon,hogy milyen gonddal,munkával készültek ezek a szalvéták és a terítő.Kézzel készült a hímzés és a szegőrojtozás is,elképesztő munka lehetett.

Moha írta...

Edó köszönöm,de jó, hogy te is olvasol néha!

Brigikém köszönöm, a névnapi köszöntést is! A lenmagpehely,amit régen vettem, mostanában szinte lisztté őrölt állagú,nem veszem meg. Azt hiszem egész lenmaggal fogok próbálkozni,mondjuk eszembe juthatott volna hamarabb is:))

szepyke írta...

Van egy tortatálam a mamámtól. Kb 100 éves lehet, vagy annál is régebbi, és van egy porcukorszóróm, ami szintén öregebb, mint a ház, amiben lakom, sőt, ha háromszor venném a ház életkorát, még annál is. Nekünk lesznek olyan tárgyaink, amiket tőlünk lehet örökölni, vagy csak a szemét marad utánunk? A műanyag, meg a neylon?

Moha írta...

Szepy én kincsként őrzöm ezeket a régi dolgainkat, szerencsére már a gyerekeim is nagyon megbecsülik,vigyázzák őket.
Remélem nem csak a szemét marad....

Szemi írta...

Moha, amikor elolvastam a történetet, úgy éreztem,hogy ezek a gyönyörűséges házi kiflik igazi, méltó környezetet kaptak ezen a szintén meseszép, gondos kézimunkával készített terítőn.

Mind a kettő igazi, értékes dolog!

Moha írta...

Szemirámisz nagyon köszönöm!

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Igazi kincseket örököltél. Nagyon szép a kézimunka és a kiflik is. Csak annyi kérdésem lenne, hogy miért kell aszkorbin a tésztába? Válaszod előre is köszönöm!

Üdvözlettel:

Silva

Moha írta...

Silva köszönöm! Az aszkorbin segít a kelesztésnél és a kész péksütemény / kenyér nem morzsálódik annyira.

Névtelen írta...

Szia Nagyon guszta a kiflid. Van egy kerdesem, en kulfoldon elek es itt nem talalhato sutozacsko. Rendes sutom van also es felso sutessel. Nekem 200 fokon a kiflik alja megeg (vizet is szoktam berakni egy kis talba az also racsra). Sutopapirral is megegne? Koszike ha tudsz valami tanacsot adni.

Kati

Moha írta...

Szia Kati! Ha ennyire erősen süt a sütőd alulról, akkor próbáld ki úgy, hogy a kiflis tepsi alá közvetlenül becsúsztatsz még egy tepsit. Kell a magas hőfok a sütéshez, viszont elégetni meg nem kell az alját. A sütőpapír ettől nem védi meg, a sütőzacskó sem. Nekem a régi sütőm volt ilyen, a végén már tetőcserepek voltak az aljában:)) De a plusz tepsi segített megvédeni az elégetés ellen.

Névtelen írta...

Koszonom a gyors valaszt :) mindenki imadja a kifliket, egy delutan alatt elfogy.

kati

Moha írta...

Szívesen, nálunk is gyorsan illanó dolog:)

Tündi írta...

Kedves Moha!

Ha nincs sütőzacskóm, akkor hogy süthetem meg, hogy jó legyen?

Köszi: Tündi

Moha írta...

Kedves Tündi! Simán tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és sütés előtt jó alaposan fújd le őket vízzel. Nálam erre a célra egy virágspriccelő flakon van, finom permetet lehet fújni belőle.
Ha ilyen nincs kéznél, akkor kézzel spricceld meg bőven a kifliket.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...