2009. október 26., hétfő

Mazsolás zsemle



Ez a péksüti főleg a férjem kedvéért készült, ő nagyon szereti a mazsolás dolgokat, és megértően elfogadja, hogy a gyerekek miatt szinte semmibe nem kerül mazsola. Ők is szeretik a mazsolát, de csak magában, nem sütiben.

Kiindulás a bukta tésztája volt, picit kevesebb tejjel, hogy formázható legyen.

Mazsolának ajánlom a Lidl-ben kaphatót, nem kénezett, nagyon finom, jó minőségű! (Sirius a neve)

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

3 csipet só

7 dkg cukor

300- 320 ml tej

3 dkg friss élesztő  ( kell ennyi, mert a mazsola nehezebbé teszi a tésztát)

1 dl olaj / 7 dkg olvasztott vaj

1 tojás

25 dkg mazsola

kenéshez 1 tojás sárgája


A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, kiborítom a lisztezett deszkára és kézzel belegyúrom a megmosott, leszárított mazsolát. Hagyom duplára kelni(kb. 1 óra), majd  12 részre osztom és zsemléket formázok belőlük.

Sütőpapíros tepsin kelesztem megint duplájára ( ez is volt 1 óra) lekenem tojássárgával és az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 - 25 perc alatt megsütöm. Rácson hűtöm ki.

Finom magában is, de egy kis vajjal, lekvárral mennyei!



5 megjegyzés:

erika írta...

A kívánatos zsemléket látva, úgy gondolom jó az ízlése Moha Úrnak is!!

szepyke írta...

Én nem szeretem a mazsolát, meghagyom Moha úrnak!:))))

Mónika írta...

Naqyon jól néz ki. Mentem már is.:))

Moha írta...

Erika igen, de ő szegény az elnyomott kisebbség:)

Móni ez a tészta nagyon jó alap, már kattog az agyam, mi mindent lehet még belőle sütni.

Moha írta...

Szepy mazsola nélkül is jó kis foszlós édes zsemle lesz belőle!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...