Viszonylag gyorsan készül, nem kell sok eszköz hozzá és egy csöpp karácsonyi hangulatot -illatot áraszt. Egy barátnőmtől van a recept, persze a cukorból itt is levettem az eredetihez képest, ez még nagyon savanyú almánál is elég lett.
Hozzávalók:
1 kg alma héjastul, magház nélkül mérve
2 citrom leve, reszelt héja
1 narancs reszelt héja
1 ek. őrölt fahéj
1 ek. mézesfűszer keverék
20 dkg mazsola
20 dkg sötétbarna nádcukor
20 dkg kandírozott / aszalt gyümölcs (nekem most meggy)
60 dkg liszt (ebből lehet tk.liszt 20 dkg)
2 sütőpor
4 tojás
10 dkg durvára vágott dió / mogyoró / mandula /diákcsemege
Az almákat egy nagylyukú reszelőn lereszelem és egy tálban összekeverem a cukorral, fűszerekkel, héjakkal, aszalt gyümölcsökkel, mazsolával. Letakarom és állni hagyom 1-2 órát (lehet egy éjszaka is )
Fakanállal belekeverem a tojásokat, diót, sütőporos lisztet és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm. (ez nálam 28 X 39 cm volt, lehet kisebb is, akkor magasabb lesz a süti)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45 percig sül. Tűpróbával ellenőrzöm azért a közepén mielőtt kiveszem.
Hagyom kihűlni teljesen, csak akkor vágom fel. Ebből 4 hasábot szoktam vágni (7 cm szélesek) és ezeket szeletelem. Kiadós, le is lehet egy-egy hasábot fagyasztani alaposan becsomagolva, jól jön váratlan sütiéhség/vendégek esetén.
10 megjegyzés:
Klassz otlet,ma kaptam egy csomo almat,igaz diokenyeret keszultem sutni,de ezt is ki kell hogy probaljam mindenkepp,nagyon fincsi lehet.Es szep is,mint minden amit keszitesz.
Edó finom bizony, és a tk.liszttel még egészségesnek is mondható.
Szemezek egy pár napja a recepteddel, ma elkészítettem féladagot, isteni finom lett, nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velünk ezt a gyorsan elkészíthető remek sütit!
Latsia nagyon szívesen! Ez tényleg háziasszonybarát recept, reszelő, fakanál és egy tál kell hozzá:))
Szia! én úgy tudom ezt a receptet hogy kell bele birsalmasajt is és kihűlés után csokimázzal vonjuk be. Csokimázhoz 20dkg porcukrot és 2 evőkanál kakaót simára keverünk 5 dkg vajjal. 2 evőkanál forró tejjel leforrázzuk (rövid ideig tűzre is tehetjük) és a kihűlt tészta tetejére simítjuk! :) Amúgy nagyon tetszik ez az oldal! A buktánál láttam hogy írtad hogy Stahl Judit "receptje" jobb mint a tiéd.. hát én Stahl Judit-ért nem túlságosan rajongók mert Nigellától (külföldi remek szakácsnő) lopja többnyire a recepteket! ez nem volt benne a tv-ben hogy emiatt súlyos összegeket fizetett mert engedély nélkül használja úgy más receptjeit hogy azt úgy tünteti föl mint ha övé lenne... :D
Szonja az egy másik recept ezek szerint. Ebbe az almakenyérbe nem kell birsalmasajt, és csokimáz sem rá, mert épp a gyümölcs ízét nyomná el.
Én szeretem Stahl Judit receptjeit, ha neked gondod van vele, azt írd meg neki a saját oldalán, van ott is kommnetelési lehetőség.
Kedves Moha, ismerek egy ehhez hasonló receptet (mind tepsis, mind muffin formában), de valahogy sose sülnek meg rendesen: a fogpiszkálóra nem ragad, mégis tippanós, ragadós lesz a bele, pedig mindent az utasítások szerint készítek. Vajon miért? Én azt gyanítom, hogy túl leves az alma.
Ugyanakkor ennek margójára bátorkodom azt is megkérdezni, hogy vajon mi lesz, ha csak 700g almám van? Elkészíthetem úgy is, vagy csökkentsem arányosan a többi hozzávalót is? Nagyon köszönöm a választ!
Kedves Schatz! Megsülnek "rendesen", de ezeknek ilyen a normális állaga. Az almától szaftosabb, nyirkosabb marad a tészta, pont ez a jó benne. Ha gondolod, nyugodtan süsd tovább, mint a megadott idő, akár 10 perccel is, nem lesz baja, kicsit karamellizálódik az alja. Készítsd el bátran 70 dkg almával, szerintem a többi hozzávalót nem kell csökkenteni, hátha így kicsit tésztásabb állagot kapsz, amivel elégedettebb leszel! Bár ez a süti mindenhogyan nagyon finom:)
Elkészítettem, fincsi lett, bár kellett még egy kis, a 300 g almareszeléket pótló citromlé belé. :) Köszi a tippet, és mentettem a receptet.
Kedves Schatz nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült! Citromlével én is mindig bőkezűen bánok az almás sütik esetében.
Megjegyzés küldése