2009. november 13., péntek

Gyors magos bucik


A cím kicsit megtévesztő, mert azért annyira nem gyors, de a tészta lágyabb, rövidebb a kelesztési idő, így hamarabb megvan, mint a szokásos péksütik.
A tetejére a riegel magkeverék került, de bármivel jó, készült már sajtosan is.
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
10 dkg teljeskiőrlésű liszt (lehet búza / rozs)
15 dkg finomliszt
3 ek. burgonyapehely
150 ml tej
200 ml víz
100 ml olaj
2,5 dkg élesztő
csipet cukor, aszkorbin
1 csapott ek. só
tetejére magok,(szezám-, len-, napraforgó- ,tökmag, zabpehely)  vagy reszelt sajt


A hozzávalókból a gép lágy tésztát dagaszt, amit egy tálban langyos helyen duplára kelesztek. (kb.40-45 perc)
Kiborítom a jól belisztezett nyújtódeszkára és ellapogatom kétujjnyi vastagra, nagyjából téglalap alakúra.
Lekenem tojásfehérjével a tetejét (vagy csak vízzel jól bespriccelem) megszórom a magokkal / reszelt sajttal (ha vízzel dolgozom akkor újra lespriccelem). Pizzavágóval vagy éles késsel kockákra vágom és sütőpapíros tepsire teszem őket.
Hagyom még 15 percet kelni, ezalatt bemelegítem a sütőt 200 fokra és kb. 20-25 perc alatt megsütöm őket.
Ez most a gyerekeim kedvence tízóraira, az olaj miatt nem száraz, jó kis szendvicsek lesznek, nem is túl vastagok. Ebben elsüthető a tk.liszt még annak is, aki egyébként nem enné a barnább péksütiket.

13 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Nagyon jól hangzik!

Gasztroboszi írta...

Egészséges, finom és gyönyörű!!! Imádom az oldaladat! :-) Itt mindig olyan szép dolgok készülnek és olyan érdekesek!!!

Moha írta...

Kiskukta jól is fogy!:))

Gasztroboszi köszönöm szépen!

Macus írta...

Nagyon finom! Sajttal szórtam a múltkor, most meg megtöltöttem házi sajtkrémmel és sonkával, a tetejére most is sajt került a nagyfiam kiívánságára.

Moha írta...

Macus örülök, hogy sikert aratott, főleg a gyereknél, néha olyan nehéz nekik változatos tízóraikat kiagyalni.

lekvároskukta írta...

Kedves Moha!
Gyönyörűek!!!!
Hány darab lesz ebből a tésztából?
Köszi! LK

Moha írta...

Lekvároskukta amennyit vágsz belőle:) Tényleg ettől függ,mert én sem készítem szerintem kétszer egyformán. Ott van előttem a kilapogatott tészta,aztán vágom,ahogy sikerül...10-12 db biztos kijön belőle.

Lekvároskukta írta...

Köszi :))))

Moha írta...

Szívesen!

Viki írta...

Moha! Nagyon szépen köszönöm a Margitka oldalán belinkelt receptet, amit gyorsan el is mentettem. Egy a gondom vele, hogy csábítanak a magvak, de most ezt nekünk nélkülözni kell egy ideig, viszont a sajt (vagy a sajt alá beszempé-szve egy kis szezám-mag) a tetejére bizos nagyon finom lessz. Ha megsütöttem: beszámolok, s mégegyszer köszönöm. Ha lesz időd kukk be hozzám :))

Moha írta...

Viki nagyon szívesen és várom a beszámolót hogy sikerült!

Rita írta...

Nagyon finom! Bár még csak frissen próbáltam, mert alighogy kiszedtem a sütőből, rögtön meg kellett egyek egyet... Közben megpróbáltam ellenállni a körülöttem állók "Csak egy harapást adj belőle, légyszi!!!" mondatainak, merthogy közöltem, hogy más nem ehet belőle, mert ez lesz a holnapi szendvicsnek való:) Nekem másfélszeres adagból 13 nagy darab lett (melyeknek a formái igen változatosak, trapéztól a oktaéderig minden forma megtalálható:)).

Moha írta...

Rita akkor ezek szerint ízlik, ennek örülök! A formák ne izgassanak, mint tudjuk, a változatosság gyönyörködtet:)

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...