2010. január 4., hétfő

Francia krémes


Az angyalka a karácsonyfa alá tett nekem egy csodás szögletes, keretes Zenker tepsit, aminek a kerete levehető, mint egy tortakarima, az alján pedig lehet rögtön vágni a süteményt, mivel az keményzománc bevonatú.
Elterveztem, hogy krémessel avatom fel, de legalább 4 féle receptet találtam izgalmasnak, szóval jönnek sorban......
Hozzávalók:
tészta: 2 csomag Tante Fanny levelestészta
(legközelebb a tésztát is magam fogom készíteni)
krém:
8 tojás
8 dl tej
20 dkg cukor
10 dkg liszt
1 rúd vanília
20 gr zselatin
tetejére: 5 dl tejszín, 2-3 ek.porcukor, 2 habfixáló
máz a felső lapra: 1/2 kk. neszkávé, 75 ml tej, 20 dkg porcukor, 7 dkg vaj

A két leveles tészta lapot előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15 perc alatt kisütöm. Az asztalra csúsztatom és hagyom kihűlni. Az egyiket a tepsi aljába készítem.
A krémhez a tojásfehérjéket kemény habbá verem, hozzáadva fele cukrot is.
A tojássárgákat a másik fele cukorral, liszttel és kb. 2 dl tejjel kikeverem. A többi tejet a vaníliarúd kikapart belsejével felteszem főni. Ha forró, akkor vékony sugárban a tojássárgához öntöm, visszateszem a tűzre és kézi habverővel folyamatosan keverve kis lángon besűrítem.
( a liszt megakadályozza, hogy a sárgája kicsapódjon)
A zselatint feloldom néhány kanál vízben és a forró krémbe keverem, majd hozzáadom a fehérjehabot is. Óvatosan, de alaposan átkeverem és a tepsiben levő lapra öntöm. Mehet a hűtőbe egy éjszakára megszilárdulni.
Elkészítem a mázat a másik lap tetejére. A kávét feloldom a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadva kis lángon keverem, míg feloldódik. Ha már sűrűsödik, leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és gyorsan a másik lap alsó, simább felére kenem.
Fűrészes élű késsel felkockázom és hagyom kihűlni.
Másnap a tejszínből kemény habot verek 2-3 ek. porcukorral és a habfixálóval, elkenem a krém tetején és ráteszem a felkockázott tetőt. Ennek mentén vágom fel a krémest.

45 megjegyzés:

Piszke írta...

Ajjj, ilyet feltenni a sok evés után...!

egycsipet írta...

Szépséges lett! :))

Bodzás Vendégház írta...

Férjem kedvence ez a süti - no meg a képviselőfánk :)

lúdanyó írta...

De szeretem én a francia krémest :) Nagyon szépek lettek!

Moha írta...

Piszke már annyira szerettem volna kipróbálni a tepsit, muszáj volt!

Egycsipet köszönöm!

Bodzazsuzsa az nálunk is kedvenc!

Lúdanyó röptetek egyet neked!

Andi írta...

Jajj....meseszépek.

Vesta írta...

Ez nagyon jó, így fogom továbbfejleszteni az én egyszerű krémesem!

nelly írta...

Moha! Ez olyan, mint a cukrászdában levő!!! Csak biztos sokkal finomabb, mert Te nem teszel bele semmi mást, csak amit leírsz! Ettől aztán ízletesebb lehet, és egészségesebb! :)))))

Moha írta...

Andi köszi!

Vesta érdemes egy kicsit turbózni, nagyon finom!

Nelly ez így van, semmi mű, leszámítva a habfixet, de a tejszínt is lehet tulajdonképpen zselatinnal megfogni, csak ez egyszerűbb volt.

szepyke írta...

Jáááááááááááj, hát erről csúsztam le...:)
Na, majd lesz még ez repertoáron!:)

Mary írta...

Moha ez gyönyörű! Gratulálok a formádhoz! Biztos nagyon szépeket fogsz alkotni benne!

Moha írta...

Szepy lehet, hogy mégse:)))

Mary köszönöm, nagyon szeretem már most is! tele vagyok tervekkel,mi mindent készítek benne!

Névtelen írta...

Szia,

Először is BUÉK mindenkinek.
Dicsekednék: én is ilyen tepsit kaptam az angyalkéktól, úgyhogy tudom, hogy mennyire is örülhettél!

Nekem sajna nincs rendkívüli ötletem, de várom Tőled a recepteket! A krémes recept is tökéletes!

Köszike!

Panni

Thrini írta...

Az angyalkád elárulná, hol lehet Zenker termékeket beszerezni? Egycsipet is írt már erről a tepsiről, nagyon praktikus lehet, a lekapcsolható pereme miatt.
Nagyon szépségesek a krémesek!!!!

Andi/cuki írta...

Nagyon szép.látszik rajt,hogy micsoda finom lehet, s nem olyan űszíne van,mint amit egyes helyeken kapni!:-))Már régóta ígérem az uramnak,mert az egyik kedvence,gratula Neked!:-))

L.Krisztina írta...

Csodásak lettek! Ki kéne próbálnom a férjem nagy-nagy kedvence!A beszerzési hely engem is érdekelne:))

Moha írta...

Panni boldog új évet neked is! Rendkívüli ötleteket nem ígérhetek,de sok olyan süti van a fejemben,amit ebben kipróbálok! Az nagyon jó, hogy felvágható benne minden,tehát nem kell áttelepíteni a kész sütit. Jönnek sorban a receptek!

Thrini köszönöm!

Andi készítsd el neki! A színe a tojássárgák színétől függ, én most extra sárgájút használtam.

L.Krisztina köszönöm!

A beszerzési hely:
jelen esetben Interspar áruház volt, de tavaly júliusban az Aldiban volt akciós. Nem kapható mindig, érdemes szerintem a Zenkernél érdeklődni, hogy legközelebb hova szállítanak. (Így lehetett előre megtudni a széthúzós kenyérformát is,hogy mikor lesz a Lidlben.)

Névtelen írta...

Miért??? Mikor van/lesz széthúzós forma a Lidl-ben??? 1 éve hajtok rá!!!!
Panni

Moha írta...

Panni a barátnőm felhívta a Zenkert, így megmondták neki, hogy mikor lesz legközelebb és hol ilyen forma. Így figyeltem aztán én is a Lidlt,és vettem.

Viki írta...

Tante Fanny levelestészta --- sajnos én ezt nem ismerem. Hol kapható ? - Gyönyörü a krémesed, olyan összecsordult a nyálacskám a szájacskámba kinézetü. húúúúúúúúúú de jó lenne legalább 2 kocka, ebből egy nem elég :-) nem baj ha már kicsit penészedik a sarka :-)
MÁS ! Na most jól felizgattál Zenkerékkel. megyek is valahol utánanézek a weboldaluknak. Nekem is vannak Zenker tepsijeim, nagyon szeretem őket. Sajnos ez a nagy nem fér be a sütőmbe. Nagy gratulációm ---- és ha én most kivánós vagyok????? akkor mi lesz velem ??? Júúúúj megyek is, mert korog a gyomrom :-)

Moha írta...

Viki a legtöbb nagyáruház (tesco, Auchan, Spar, Kaiser) tart, a hűtőpultos részen, de nem a fagyasztóban!! Ez ugyanis friss leveles tészta sütőpapíron feltekerve,csak kigöngyölöd és sütheted:) Van ilyen a Lidl-ben is,sajátmárkás,meg gondolom máshol is.

A krémes sajna elfogyott, de kisebb tepsiben is elkészíthető,csak csinálj egy jó kis kartonpapír keretet körbe,amit bevonsz alufóliával,az is megteszi! Legyen legalább 7-8 cm magas.

Névtelen írta...

Kedves Moha!

Eloszor is szeretnem Neked megkoszonni ezt fantasztikus receptet!A het vegen kiprobaltam es ez egy VILAGBAJNOK KREMES!!!:)Mindenki el volt tolle ragadtatva!Az ize olyan volt mint amilyet reges-regen ettem a kedvenc cukraszdankban!:)Sajna a zselatinnal mindig bajban vagyok igy nem lett olyan a krem mint a Tied,de azert nem esett szet:):):)Majd legkozelebb:)Nagyon koszonom megegyszer es tovabbi sok sok sikert kivanok Neked!Mindig nezegetem a jobbnal jobb reciket tolled!Egy parat mar ki is probaltam es eddig mind bevalt!:)
Udvozlettel Kata:)

Moha írta...

Kedves Kata! Nagyon örülök,hogy sikerült elkészíteni és ízlett mindenkinek! Köszönöm a jókívánságokat,remélem még sok-sok dolgot kipróbálsz hasonló sikerrel!
Zselatin ügyben írj nyugodtan,ha kérdésed van az oldalon levő e-mail címemre,szívesen segítek!

Névtelen írta...

Szia Moha!

Nagyon koszonom aranyos es gyors valaszodat!Azt hiszem fogok majd elni a felkinalt lehetoseggel a zselatinnal kapcsolatban!:);)Most megyek mert teljesen "raizgultam":) a csikos kalacskoszorura!Remelem sikerul!Mint minden recepted az is gyonyoru es raadasul erthetoen van leirva!;)Minden elismeresem!:)Varjuk a tobbit!:)
Udvozlettel Kata!

Moha írta...

Kata köszönöm, és írj nyugodtan ha segíthetek!
A csíkost érdemes megsütni,nagyon finom kalács lesz!

Unknown írta...

Szia Moha! Regisztráltam a rendszeres olvasóid közé, ha nem baj. Nagy csodálod vagyok. Megvettem hétvégén az Aldiban A TEPSIT és elkészítettem a krémest az egyiknek a tésztáját a másiknak a krémjét használva így minden saját kezűleg készült. Mindenki dicsérte. Nem ez az első recepted amit sütök, de nem is az utolsó! :) Nagyon köszönöm isteniek! Üdvözlettel egy kezdő tanonc: Gabi

Moha írta...

Gabi köszönöm, hogy olvasóm lettél! Nagyon örülök neki,hogy sikert arattál a krémessel!
Ha bármiben tudok segíteni írj nyugodtan!

Susanna írta...

Szia Moha, tatott szajjal csodaltam a kremest es nekem is mar a hutoben figyel. Egy kerdesem lenne: a forro fozott krembe belekevertem a tojasfeherje habot, es az egesz krem mintha tùros lenne (a magas homerseklet hatasara a feherje megfott). ILYENNEK KELL LENNIE? Vagy valamit elrontottam? Attol fuggetlenul a tesztara kentem, es most a hutoben van. Kivancsian varom a vegeredmenyt :-|

Moha írta...

Susanna igen, egy picit "megfő" a krémben a fehérje, ez így van rendjén. Nyersen azért nem szívesen enné az ember.

Névtelen írta...

Ennyi! Ez a kedvenceeeeeeeeem! Mostmár menekülök :)

Moha írta...

Panna inkább készítsd el:))

Névtelen írta...

ínycsiklandóan néz ki..!

a kérdésem: kb. mennyi kalóriát tartalmaz 1 francia krémes szelet?

előre is köszi a választ!

Üdv: Kriszta

eper1313 írta...

Moha!
Több receptedet kipróbáltam,de ez viszi a prímet.:)A héten 2 x kellett elkészítenem "hála Neked":)).

Moha írta...

Kriszta 15 kocka lesz ebből, így ki tudod számolni, hogy 1 kocka hány kalória.

Eper1313 örülök a sikerednek, és bocs a sok munkáért:))

haNa írta...

Ki fogom próbálni!!! A HULALA tejszínt nem próbáltad még?? Abszolút állagtartó habfix nélkül is, legalább napokon keresztül!!! Én azt használom tejszínes dolgokhoz.

Moha írta...

Kedves haNa! A hulala NEM TEJSZÍN, hanem egy növényi műanyag vacak, benne a rengeteg ilyen-olyan vegyi anyaggal. Egyszer vettem, feltapad az ember szájpadlására és borzalmas íze van. Kidobtam.Ezért nem veszek cukrászdai sütit sem.
Nem áll szándékomban téríteni senkit (és tudom, van aki tejérzékeny, nem ehet tejszínt), de én ilyet nem használok.
Mostanában már a habfixet sem mindig, hiszen van a Zselatin fix, amit simán a tejszínhez keverhetek felverés közben, melegítés nélkül.
Ez csupán az én magánvéleményem, nálam ezen túl sem lesz semmiben hulala és margarin sem. Ettől függetlenül mindenki azzal készítei, amivel szeretné, amivel megszokta.
Remélem elkészíted és ízleni fog!

Rita írta...

Mennyire lesz kávé íze a tetőnek? Mert nálunk nagy kávé-utálat van (ha véletlen iszom, akkor fintorogva jön mindenki, hogy mi ez a bűz...:)). Kávé nélkül nem lehetne valahogy tetőmázat készíteni neki?
Köszönöm!

Moha írta...

Kedves Rita! Szerintem nem lesz kávéíze ennyitől a máznak, ez inkább a színét adja. A gyerekek nálunk sem szeretik a kávét, de ezzel nem volt bajuk.
Ha ragaszkodunk a barna színhez, akkor próbáld meg úgy, hogy a cukor felét (10 dkg) kristálycukorra cseréled, karamellizálod egy kis lábosban, ha szép aranybarna, akkor teszed hozzá a tejet, és a vajat, oldódásig kevered, majd a maradék porcukrot is (10 dkg). Alaposan elkevered és ez megy a felső lapra mázként.

Névtelen írta...

ha ezt az egészet torta formába csinálom akkor is ugyan ennyi alap anyagok kellenek .

Moha írta...

Kedves Névtelen akkor felezni kel az alapanyagokat, mert ez a méretű tepsi pont két db 26 cm átmérőjű tortaformának felel meg.

Kata írta...

Készítettem egy hatalmas adag leveles vajas tésztát, ez volt az egyik kiszemelt recept. Nagyon jól sikerült, ízre, külsőre, állagra sok cukrászdát megszégyenítő minőségű süti lett. Na ja, igazi vanília, igazi vajas tészta, igazi tejszín... nyilván ezeket sokhelyütt kispórolják.
Szóval köszi a receptet!

Kata írta...

Jaa, és én zselatint tettem a tejszínbe is, és formám nem volt, úgyhogy alufóliából készítettem gátat. Kicsit macerásabb, de így is a széleit minimálisan korrigálva gyönyörű egyenesre sikerültek.

Moha írta...

Kedves Kata, örülök, hogy ízlett! Igen, ez így van, valódi alapanyagokból lehet igazán finom sütit készíteni. Amíg nem volt tepsim, addig én is a kartonapapír + alufólia megoldást alkalmaztam.

Verus írta...

Kedves Moha! Nekem ma hozta a nyuszi a Zenker tepsit, holnap fel is avatom ezzel a csodás krémessel. Eddig még csak szemeztem vele :))) Köszönöm a receptet, remélem sikerülni fog. Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

Moha írta...

Kedves Verus! Remélem jól fog sikerülni a krémes, a tepsit pedig biztosan nagyon fogod szeretni!
Kellemes Húsvéti ünnepet kívánok nektek!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...