2010. január 24., vasárnap

Turbánzsemle


Mióta Macinál rátaláltam gyakran sütöm, saját ízlésünkre formálva. Az eredeti a sós ízvilág felé billen inkább, én édesre hangoltam, és kevesebb az olaj és a tej benne.

Gyerekeim nevezték el, mikor mondtam nekik, hogy ez török zsemle, rávágták, hogy persze, mert turbán alakú.

Hozzávalók:  16 kis zsemléhez

50 dkg finomliszt

1 tk.sütőpor

8 dkg cukor

1 tojás

150 ml joghurt

100 ml tej

100 ml olaj

csipet só

2,5 dkg élesztő

1 tk.vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

kenéshez 1 tojás sárgája

szóráshoz szezámmag


A hozzávalókból tésztát dagasztok és hagyom duplára kelni. Lisztezett deszkán 16 db-ra vágom, egyenként hosszú vékony rudakat sodrok, félbehajtom, két végét ellenkező irányban megtekerem, majd csiga alakúra formázom. 

A tepsin még fél órát hagyom kelni, lekenem pici vízzel elkevert tojássárgával, megszórom szezámmaggal és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.


6 megjegyzés:

Kiskukta írta...

Nagyon szépséges!

Andi írta...

Csodálatosan néznek ki!

Ági, aki főz írta...

Tényleg nagyon jól néznek ki, mint minden, ami kikerül a kezed alól.

erika írta...

Kedves, helyes zsemlék!Reggelente megenném!

szepyke írta...

Van felvétel a gyerekek közé?:)
Én mosok magamra, sőt főzni is főzök, csak néha beállok a sorba az ilyenekért...
Nah?:)

Moha írta...

Kiskukta, Andi köszönöm!

Ági nagyon kedves vagy, köszönöm!

Erika eszperente köszönetet sajna nem tudok, de gyere, helyed mellettem reggelente:)

Szepy neked van, cserébe a remek útleírásokért mindig!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...