Mióta Macinál rátaláltam gyakran sütöm, saját ízlésünkre formálva. Az eredeti a sós ízvilág felé billen inkább, én édesre hangoltam, és kevesebb az olaj és a tej benne.
Gyerekeim nevezték el, mikor mondtam nekik, hogy ez török zsemle, rávágták, hogy persze, mert turbán alakú.
Hozzávalók: 16 kis zsemléhez
50 dkg finomliszt
1 tk.sütőpor
8 dkg cukor
1 tojás
150 ml joghurt
100 ml tej
100 ml olaj
csipet só
2,5 dkg élesztő
1 tk.vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
kenéshez 1 tojás sárgája
szóráshoz szezámmag
A hozzávalókból tésztát dagasztok és hagyom duplára kelni. Lisztezett deszkán 16 db-ra vágom, egyenként hosszú vékony rudakat sodrok, félbehajtom, két végét ellenkező irányban megtekerem, majd csiga alakúra formázom.
A tepsin még fél órát hagyom kelni, lekenem pici vízzel elkevert tojássárgával, megszórom szezámmaggal és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.
6 megjegyzés:
Nagyon szépséges!
Csodálatosan néznek ki!
Tényleg nagyon jól néznek ki, mint minden, ami kikerül a kezed alól.
Kedves, helyes zsemlék!Reggelente megenném!
Van felvétel a gyerekek közé?:)
Én mosok magamra, sőt főzni is főzök, csak néha beállok a sorba az ilyenekért...
Nah?:)
Kiskukta, Andi köszönöm!
Ági nagyon kedves vagy, köszönöm!
Erika eszperente köszönetet sajna nem tudok, de gyere, helyed mellettem reggelente:)
Szepy neked van, cserébe a remek útleírásokért mindig!
Megjegyzés küldése