2010. március 26., péntek

Majonézes saláta formában dermesztve



A Kifőztük magazin első számába készült ez a saláta, ami a húsvéti asztalon is megállja a helyét, akár a sonka mellé is.
A magazin az oldalon regisztrálás után ingyenesen letölthető!
Hozzávalók:

20 dkg zöldborsó (fagyasztott)
20 dkg sárgarépa (tisztítva mérve)
35 dkg krumpli (tisztítva mérve)
10 dkg alma (hámozva mérve)
citromlé,só,bors
6 evőkanál majonéz
3 evőkanál tejföl
2,5 dl zöldségleves / húsleves / víz
20 gr zselatin ( nem tortazselé!)
5 tojás
díszítés: 1 piros kaliforniai paprika, 1 csokor petrezselyemzöld

1 őzgerinc forma
folpack

1.  A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni. Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk és meglocsoljuk egy citrom levével.

A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük. A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük, bátran ízesítsünk, nehogy a végeredmény sótlan legyen!
A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.
Az őzgerincformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban. A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
2.  A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat.
3.  Befedjük a saláta másik felével és ráhajtjuk a fólia széleket minden irányból. A formát az asztalhoz ütögetjük,hogy egyenletesen kitöltse a saláta. Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
4.  Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát és tetszés szerint díszítjük piros paprikából kivágott virágszirmokkal, petrezselyem levelekkel.

21 megjegyzés:

Ági, aki főz írta...

Ez nálam biztos terítékre kerül majd!

alchri írta...

Te jó ég de gyönyörüüü! Valamikor biztosan megcsinálom;)

szepyke írta...

Jé, én ezt már láttam valahol!
Hmmm, de hol?
Segíts kérlek!:))))

Ottis írta...

Nagyon tetszik!

Moha írta...

Ági jó étvágyat hozzá!

Alchri köszönöm!

Szepy:))

Ottis köszönöm!

lúdanyó írta...

Moha, nagyon szép lett! Olyan igazi tavaszi finomság :)

Brigitta írta...

Micsoda gyönyörű színek,csupa tavasz!

Bianka írta...

Nagyon szép és a színei :)

Moha írta...

Lúdanyó köszönöm!

Brigi köszönöm,nekem is azért tetszik,úgy látszik a szemünk is ki van éhezve már:)

Bianka köszönöm!

zazálea írta...

Megtaláltalak, biztosan maradok! :o)

Moha írta...

Zazálea örülök neked!

Anazar írta...

Annyira vidám, annyira színes!

Moha írta...

Anazar igen, ez valódi tavaszi színkavalkád és mellesleg nagyon finom is!

Eva írta...

Meg tudnád nekem írni az őzgerinc forma méreteit a fent leírt mennyiségekre? Félő hogy az enyémbe nem fér bele! (sürgős!)
Köszi!

Moha írta...

Éva igen, 31 cm hosszú és 12 cm széles a formám. Kb. 5 cm mély.

Unknown írta...

Kedves Moha! Most találtam ezt a receptet, ami szerintem tőled származik. http://www.hotdog.hu/ez_meg_az_magazin/egyeb-receptek/majonezes-salata-vagdalt Üdv. Judit

Moha írta...

Judit köszönöm, hogy szóltál, igen, tőlem vitték el megint mindenféle forrásmegjelölés nélkül.

vorsi0128 írta...

Elkészítettem, istenifinom lett! Köszi a recit! Orsi

Moha írta...

Orsi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!

wirag wagyok írta...

szia.megcsinaltam a salatat a leirtak szerint.de nagyon ereztem rajta a husleveskocka izet.massal nem lehetne potolni?es a zselatinom se lett a legjobb.milyet ajánlasz hozzá?lapzselatinbol csinaltam.koszonom a vàlaszod.

Moha írta...

Kedves Virág, ha a recept szerint készítetted, akkor csodálkozom, mert én SEHOL nem írtam "húsleveskockát" miután semmihez soha nem használok sem kockát, sem vegetát, sem bármilyen hasonló műízű cuccot.
A receptben az szerepelt, hogy zöldségleves / húsleves / víz. Ha van maradék levesem, azt én gyakran lefagyasztom, és használom ilyenekhez. Ha nincs, akkor marad a víz, az nem viszi el az étel ízét.
Ha mindenképpen valamiféle levesport használnál, akkor javaslom a DM sajátmárkás Alnatura bio levesporát, ez nem tartalmaz semmiféle ízfokozót és egyéb vackot.
Lapzselatint nem használok, arra nézve nem tudok tanácsot adni, porzselatinból a Horváth Rozi márkájút használom, az tökéletes.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...