2010. március 30., kedd
Tejes kifli,avagy tatu
Ez az igazi jolly-joker péksütemény nálam. E.Margit oldalán készítette egy péktársunk,Cristina.
Az eredeti receptet többszöri sütés után átformáltam, tojás nélkül készítem, ebből lett a kalácstészta is vajjal, és lehet sós illetve édes változatban készíteni, végtelen variációban.
Ha akad öregtészta otthon, kerülhet bele nyugodtan 10-15 dkg, változatlanul hagyva a receptet. Finom könnyű, foszlós kiflik lesznek belőle. Amikor először készítettem ilyen formára, a fiam meglátta és azt mondta, olyanok, mint egy tatu. Azóta rajta ragadt ez a név.
Hozzávalók 16 db nagy, vagy 32 kicsi kiflihez:
50 dkg liszt ( ebből lehet 15 dkg rétes,vagy teljes kiőrlésű)
2 evőkanál burgonyapehely (elmaradhat)
1 teáskanál cukor
1 púpos teáskanál só
csipet aszkorbinsav
50 ml olaj
350 ml tej
2,5 dkg élesztő
(nálam most került bele 10 dkg öregtészta is)
A géppel lágy tésztát dagasztok a hozzávalókból és egy tálban hagyom duplájára kelni letakarva.
Lisztezett deszkán óriási körré nyújtom, 16 cikkre vágom, feltekerem és sütőpapíros tepsire teszem a kifliket. Letakarva duplájára kelesztem őket, ez nagyjából 1 óra.
A sütőt előmelegítem 200-210 fokra, a kifliket alaposan lespriccelem vízzel és 20-25 perc alatt megsütöm. Ez a sima, szendvicsnek való, sós verzió.
Lehet tölteni is, tepertőkrémmel, sonkakrémmel, sajtkrémmel, kolbásszal, virslivel, párolt gombával, káposztával, juhtúróval, snidlinges túróval,stb....
Édes változat: a tésztába 7 dkg cukor és csipet só kerül. Töltelék lehet sűrű lekvár, nutella, főzött mák/dió krém, édes túrókrém, aszalt gyümölcsök, stb.....
A töltelék a háromszög széles végére kerül és úgy tekerem fel. El is lehet felezni a tésztát, két körré nyújtani, így 32 apróbb kiflit kapok. Ha valaki szeretne fényes felületet,akkor kevés vízzel kevert tojássárgával kell lekenni sütés előtt a kifliket.
Címkék:
kifli,
péksütemény
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
24 megjegyzés:
Tökéletes, menyire egyenletes formájú. Nagyon finom lehet
Gyonyorusegesek!Mint mindig!:)
Udv.:Kata :)
Bianka köszönöm,tényleg finom!
Kata köszönöm!
Meg sem lepődök, tökéletesek!:)
Kata köszi:)
Én se lepődök már meg, hogy mennyire gyönyörűségeset sütöttél már megint! :-)
Gratulálok!
Ha én egyszer egy ilyen gyönyörü formáju kiflit tudnék sütni, nagyon boldog lennék. Nagyon-nagyon szépek, egyformák. Moha! ez az óriás kör azt jelentheti, hogy egy nyújtódeszkányi átmérőjü lehet? A feltekerésből gondolom. S lehet, hogy én azért nem tudok ilyen szépeket tekerni, mert mindig osztom a tésztát és kicsik a cikkeim???
Andi köszönöm!
Viki igen,a kedvedért lemértem, a békebeli gyúródeszkámon 50 cm átmérőjű lesz a kör. Ha osztod kétfelé,azért akkor is ilyen lesz,csak persze kisebbek.
Moha gratulálok, ezek egyszerűen tökéletesek!
Szemirámisz köszönöm!
Megsütöttem a kifliket , nagyon finomak lettek!
Koszi a receptet!
Szemirámisz de jó!! Örülök, és köszönöm,hogy visszajeleztél!
köszönöm a segítséget a tökéletes kenyérhez. nagyon bejött!
ORsi nagyon szívesen, örülök,hogy ízlik!
Nagyon tetszik, főleg az édes változat! :-d
Mézi köszi, finom is, főleg valami jóféle lekvárral!
Kedves Moha!
Nagy gond, ha nincs itthon aszkorbinsav? Meg lehet csinálni anélkül is, vagy így inkább hozzá se kezdjek?
Kedves Jucimama!
Lehet, hogy későn jövök a válasszal, bocsánat, de természetesen aszkorbin nélkül is megsüthető!
Az aszkorbintól tovább marad puha, kevésbé morzsálódik, én minden kelt tésztámba teszek, de persze enélkül is jó valamennyi.
Szia!
Nem késtél a válasszal, köszönöm szépen! Megsütöttem, nagyon finom lett, holnap készül a következő adag. :-))))
Maradok továbbra is a rajongód!!! :-)))))
Jucimama ennek örülök, akkor ezek szerint nálatok is bevált!
Kedves Moha!
Szerinted ez a kifli is működik éjszakai kelesztéssel? Köszönöm. Timi.
Kedves Timi, igen, ez is működik úgy is. Hideg tejjel és csak 2 dkg élesztővel készítsd el a tésztát, 15 perc pihentetés után lehet nyújtani, megformázni a kifliket,tölteni, sütőpapíros tepsire tenni, letakarni egy nejlonnal és mehet a hűtőbe éjszakára. Reggel ha több időd van, akkor érdemes elővenni és hagyni szobahőn kicsit magához térni, 15-20 percig, utána sütni. Ha nincs sok idő, akkor az első tepsi mehet hideg sütőbe, a második addig éledezik, és az már a forró sütőbe kerül be. Az első tepsi sütési ideje lehet hosszabb egy kicsivel.
Kedves Moha!
Nagyon köszönöm a gyors választ! Akkor azt hiszem sikerült egy újabb péksütit találnom az iskolai uzsonnás dobozba.Köszönöm! :)
Nagyon szívesen!
Megjegyzés küldése