2010. április 3., szombat
Kávétorta Páfránynak
Páfrány az Anyukám családi beceneve (ez talán nem meglepő a Moha után) és ma van a születésnapja. Vele indul nálunk a tavaszi születésnapok áradata, szóval most a torták fogják uralni egy ideig a blogot.
Páfrány mindig kávétortát kér, ez a kedvence. Ez most sütés nélküli változat, gyorsan kész és nagyon finom.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához
tészta:
2 csomag Győri Zabfalatok keksz (40 dkg)
15 dkg olvasztott vaj
2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál rum
krém:
7 dl tejszín
2 zacskó Dr.Oetker Zselatin Fix
10 dkg porcukor
12 púpos kávéskanál nescafé
díszítés:
2 dl tejszín
1 zacskó habfixáló
16 db kávészem csokoládé (Ázsia bolt)
A tortaforma aljába teszek egy sütőpapírkorongot, ez alá nyúlva könnyen ki tudom majd csúsztatni a tortát a tálalótálra.
A kekszet összetöröm és a többi hozzávalóval elmorzsolom, 3 evőkanálnyit félreteszek, a többit a forma aljába nyomkodom. Beteszem a hűtőbe.
A nescafét kávédarálóban teljesen porrá őrlöm. A tejszínt elkezdem habosítani a robotgéppel, beleöntöm a két Zselatin fixet és kemény habbá verem, közben beleszórom a porcukorral elkevert nescafét is. A formában levő kekszalapra öntöm és itt-ott csúcsosra igazgatom.
Rászórom a félretett morzsát és behűtöm nagyjából 1 órára, ezalatt megszilárdul. Leveszem a tortakarimát és a habfixálóval felvert natúr tejszínből habzsákkal 16 rózsát nyomok a tetejére.
Mindegyikre teszek egy kávészem csokit.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
24 megjegyzés:
Nagyon halkan árulom csak el, hogy hétfőre csinálom öcsi tortáját, ami szintén valami kávés cucc lesz, de lesz benne egy iciripiciri csavar...:)))
A tortád mint mindig gyönyörű, a mamádat a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban!
Isten eltesse anyukadat,csodas ez a tortad is!
Kivanok nagyon kellemes unnepeket!:)
Szepy nagyon köszönöm! Átadom neki a jókívánságot. Nagyon jó lett ez a torta,egyáltalán nem édes és naggggyon kávés,pont,ahogy Páfrány szereti.Öcsinek is boldog szülinapot akkor!
Edó köszönöm,nektek is kívánom!
ez a jó torta, tömény tejszínhab... most csorgatom a nyálam a billentyűzetre.....
anyukádnak pedig még sok hasonlót :-)
Isten éltesse még sokáig az Anyukádat! Moha és Páfrány :) Nagyon jó :))
Nagyon szép lett a tortád, Isten éltesse édesanyádat!
(Megsúgom, tegnap én is kávétortát gyártottam, csak nem lett ilyen szép, nálunk is anyukámnak van szülinapja.)
Hello Moha,
Most mar tudom miert nem mukodik a billenyuzetem sokszor:)))))mert csorog a nyalammm:))))Nagyon szep es guszta!!!Edesanyad biztos orul majd neki!:)Boldog Mindenjot Kivanunk Pafranyotoknak sok sok eroben es egeszsegben!:)
Udv.:Kata:)
Lilla köszönöm, érdekes,hogy bár csupa tejszín,de nem volt olyan tömény.
Lúdanyó köszönöm!
Kata köszönöm,boldog szülinapot anyukádnak is!
Kata átadom Páfránynak, köszönöm!
Minden jót kívánok az Anyukádnak,jó egészséget!A torta jaj,de fincsi lehet!
Brigi köszönöm szépen,átadom!
A Jóistenke éltesse az ilyen párost. Édesanyádnak Nagyon sok Boldog Születésnapot, Neked pedig sok-sok ilyen fincsi tortát, bár ahogy olvastam elkezdődött a sorozat ?:))
Viki köszönöm,Páfrány nevében is! Valóban innentől jönnek a torták sorozatban:)
Isten éltesse anyukád sokáig!:-))
Csodaszép minden,nem tudom miért nem láttam eddig a csipkés tortád,az is eszméletlen,meg a báránykáid is. Szuper vagy,mint mindig!:-))
Andi köszönöm szépen!
Isten éltesse Anyukádat! Nagyon mutatós a torta! Gratulálok! Biztos nagyon örül Anyukád.
Terike köszönöm! Örült neki és ami fontosabb,ízlett is az ünnepeltnek!
Moha, ha lesz egy pici időd a következő torta elkészitéséig, s ha van hozzá kedved: kukkants be hozzám. Köszönöm.
Nálunk is kedvenc a kávé torta. Nagyon finom lehetett. Nézz be hozzám légyszíves.
Viki,Vali megyek!
A hétvégén elkészítettem a tortádat, kicsit variálva, fantasztikus volt, köszönöm!
Dékata nagyon köszönöm a visszajelzést és örülök,hogy ízlett a torta!
Kedves Moha!
Először is szeretnék gratulálni a blogodhoz! Nagyon színvonalas az oldal, a finomságok fantasztikusak, a mézeskalács-csodáid művészi alkotások, szemet gyönyörködtetőek! Nagyon-nagyon ügyes vagy, a receptek, trükkök megosztása pedig végtelenül szimpatikus. Már régóta nézegetem, olvasgatom az oldalt, amiért írni kezdtem, egy személyes probléma, amiben a véleményed kérném! Kipróbáltam a kávétortádat a megfelelő hozzávaló-adagokat használva, de sajnos nem szilárdult meg eléggé a torta krémje, pedig egy napig vártam a forma levételével. Igaz, ez csak a tálalásnál jelentett gondot, mert az íze isteni finom volt és rögvest elfogyott. :) Másféle zselatinos sütikkel (pl. joghurttorta) is mindig bajban vagyok, nem tudom, mivel rontom el. Van ötleted, mi lehet a hiba? Köszi előre is, további jó sütést-főzést!
Anita
Kedves Anita! nagyon köszönöm a dicséretet, és örülök, hogy tetszik a blog!
A zselatinnal kapcsolatban több dolog is lehet a ludas. Ennél a tortánál a Zselatin Fixet használtam, aminél nagyon fontos, hogy cukor nélkül kell elvegyíteni a szilárdítani kívánt anyagokkal. Ezt így is írom a receptben is, a cukor csak a végén kerülhet bele. Ez a zacskóján is rajta van, onnan vettem én is. Mondjuk ez a torta nem az a betonkemény fajta lesz, ha szilárdabbat szeretnél, legközelebb nyugodtan használj 3 zacskó Zselatin fixet!
Az egyéb tortáknál, sütiknél a főzős zselatint használom többnyire, azzal megint másként kell dolgozni. Írj nekem a mohakonyha@gmail.com címre egy levelet, nagyon szívesen segítek! Itt egy picit hosszú lenne mindent leírni.
Megjegyzés küldése