2010. április 2., péntek
Vaníliás torta Húsvétra
Ezzel a tortával szeretnék áldott Húsvétot kívánni minden olvasómnak!
Még decemberben kaptam egy készre nyújtott marcipán lapot Szepytől, már akkor tudtam,hogy ez lesz a húsvéti torta borítója. A lapot és a krémet Kiskuktától vettem, már régen ki akartam próbálni ezeket a recepteket tőle. Ahogy írta is, 3 tojásos tészta készült és a vaníliás krémből pedig másfélszeres mennyiség, éppen jó lett.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
tészta:
3 tojás
15 dkg + 6 dkg cukor
26 dkg liszt
112 ml olaj
112 ml tej
3/4 zacskó sütőpor
krém:
30 dkg cukor
3 evőkanál víz
3 evőkanál tej
2,5 evőkanál liszt
1 vaníliarúd kikapart belseje
5 tojás
30 dkg vaj
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a tortaformába egy sütőpapír korongot teszek.
A tésztához a tojásokat szétválasztom, a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verem,majd hozzáadom a 6 dkg cukrot is, ezzel is tovább verve. Félreteszem.
A tojássárgákat a 15 dkg cukorral, olajjal, tejjel habosra keverem, hozzáadom a sütőporos lisztet is. Ezután kézi habverővel óvatosan belekeverem a habot. Mehet a formába, 180 fokon kb. 40-45 perc alatt megsül. (tűpróba) A formában hagyom kihűlni.
Ezalatt elkészül a vaníliakrém. A cukrot, a vizet, a tejet, a lisztet és a tojásokat a vaníliával elvegyítem és kis lángon kézi habverővel folyton keverve besűrítem. Vízfürdőben kihűtöm.
A vajat habosra keverem, majd kanalanként hozzáadom a főzött krémet is. Jól felhabosítom a robotgéppel. ( itt én megkóstoltam, nagyon édes volt, így került bele egy kis elfekvő lemon curd is, úgy 3 evőkanálnyi).
A lapot háromfelé vágom, megtöltöm a krémmel és kívülről is bevonom. Mehet egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a kinyújtott marcipánlappal burkolom és tetszés szerint díszítem.
Középen zöld marcipán füvön tojáscukrok vannak. A fű fokhagymanyomón átpréselt marcipán.
A fehér díszek a mézesekhez is használt írókából készültek, 1 tojásfehérje + 25 dkg átszitált porcukor. A mintát szilikonos sütőpapírra rajzoltam, megfordítva egy konzervdobozra ragasztottam és így "megírtam". Másnapig száradtak,akkor nagyon óvatosan leszedtem és a tortára ragasztottam a maradék írókából nyomott pöttyökkel.
Ezt a díszítési módot Dora oldalán láttam meg, nagyon megtetszett.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
43 megjegyzés:
Eszméletlenül jól néz ki!!!!
Hú, el se tudom képzelni, hogy van ennyi türelmed.
Boldog húsvétot!
Jaj de gyönyörű!!!
Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!
Hat elallt a szavam! Csodaszep! Boldog Husvetot!
Andrea köszönöm!
Főz és fecseg köszönöm,nektek is szép Húsvétot!
Szepykém felmoslak,gyere:) Aranyos vagy!
Ms.Poppy köszönöm!
Gina köszönöm,nektek is!
Jókaja köszönöm szépen!
Ági én sem tudom elképzelni,főleg amikor reggel az utolsó nagy szív eltört,mikor a tortára tettem!
Andi köszönöm,nektek is!
Judith nagyon köszönöm,nektek is!
MOHAM!
Fantasztukusan szep! Gratulalok hozza!!Kb hany cm magas lett a tortad?Ez technikai kivancsisagbol kerdezem es mennyi marcipanbol sikerult beboritani? Koszi!!
Puszi es kellemes Husveti unnepeket az egesz csaladnak!
ILDIKO
A torta gyönyörű! Dora oldalát én is nézegetem, hát le is esik tőle az állam, akárcsak a te tortádtól!:))
Amúgy ezt a krémet én csak kakaósan szeretem, mert kakaó nélkül tényleg nagyon édes, de jó a fondant alá (remélem a marcipán alá is), nem oldja a cukrot belőle, és egy sima vajkrémtől finomabb szerintem, ezért használom, de leginkább tényleg csak közvetlenül a fondant alá. Próbáltam már csökkenteni a cukort, de sokat lágyul akkor a krém, így inkább ebben az arányba használom.
Remélem ízleni fog a végeredmény a családnak.
A díszítés mindent visz...
Ilyet én is szeretnék, ha nagy leszek!-:)))) Nagyon szép lett! Gratulálok!
El sem hiszem, hogy lehet ilyen gyönyörű tortát gyártani :)
Kellemes Húsvétot kívánok!:-))
Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!
Milyen ügyes voltam az éjjel, küldtem vagy öt egyforma kommentet... Pedig nem is ittam...:)
Ez valami gyönyörü, mintha horgoltad volna és utna kikeményitve vasalva. Csodálatos.
Ezzel már a Te nyuszid is nagyon boldog lesz Húsvétkor, amit Neked és Kedves Családodnak is kívánok.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket kívánok neked és egész családodnak!
Csodálatos lett a tortád! Nekem nem lenne türelmem ilyen dízsítést készíteni.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Nektek!
Ildikó köszönöm! Beborítva 6 cm magas lett. A marcipán dobozát már kidobtam,sajnos nem tudom mennyi volt a súlya. Ez egy előre kinyújtott,kerek lap volt, kb.2 mm vastag. Bőven elég volt,az aljáról még le is kellett vágni egy csíkot.
Kiskukta köszönöm, jó lett,ízlett mindenkinek. Nagyon jó volt a marci alá is,nem oldotta fel a cukrot.
Piszke köszi!
Nelly mikor van a szülinapod?:)
Bianka köszönöm!
Andi köszönöm,nektek is!
Szepy köszönöm,néztem is,hogy miért jött el ennyiszer?
Viki ,Kiskukta, Fahéj köszönöm, kívánom nektek is!
De szép :)
Boldog Húsvétot nektek :)
Mandy köszönöm,nektek is!
Szíved lelked beleadod Moha! Annyira gyönyörű, hogy nem találok szavakat! Nagyon ünnepi lett!
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!:)
Mary köszönöm! Szép Húsvétot nektek is!
Kedves Moha,
Meseszep a tortad azok a csipkek rajta Aaaaaa!!!Gratulalok!!!Aldott Husveti Unnepeket Kivanunk Nektek!
Udv.:Kata:)
Kata köszönöm!
Gyönyörűséges!
Áldott Húsvétot kívánok a családnak!
Brigi köszönöm,nektek is kívánok szép Húsvétot!
Minden nap visszajövök gyönyörködni a tortádban, s közben elfelejtek kellemes ünnepeket kívánni Neked és kis családodnak! Te vagy a hibás!-:)))) Eltereled a figyelmem ezzel a csodaszép csipke csodával!
Nelly aranyos vagy:) Szép Húsvétot nektek is!
Dejóóó!EZ a díszítő módszer nagyon ott van!Gyönyörű!
Orsi köszönöm! Ugye,milyen jó módszer,én teljesen beleszerettem,fogok még próbálkozni vele!
Moha gyönyörű tortát sütöttél. Hát ez valami nagy ötlet.
Vali köszönöm!
Nagyon szép lett Moha, gratulálok!
Pixie köszönöm!
Fantasztikus tortát készítettél! Ez a díszítés... először azt hittem, hogy rosszul látok... Meseszép! Elegáns! Gratulálok! :)
Felhőlány köszönöm szépen!
gyönyörű csipke, eszméletlen!
na most én is kipróbálom a 6 tojásos piskóta helyett a 4 tojásosat + tej.. kíváncsi vagyok.
köszi
Kedves Névtelen köszönöm szépen, próbáld ki nyugodtan, de ez 3 tojásos piskóta volt, ha 4-ből készíted, arányosan növeld a többi hozzávalót is!
Ez a fajta piskóta kicsit tömörebb, mint a megszokott.
Annyira szép a csipkéd is!!!Megkérdezhetem ,hogy hogyan csináltad? Köszönöm
Kedves Névtelen! A bejegyzés végén leírtam a csipke készítését, ha a mézesírókára vagy kíváncsi, arról a részletes leírást itt találod:
http://mohakonyha.blogspot.com/2011/04/mezeskalacs-iroka.html, de mindjárt belinkelem a posztba is.
So nice!
Thank you Laali!
Megjegyzés küldése