2010. május 9., vasárnap

Epertorta egerekkel


Ma ünnepeltük három gyerekünk születésnapját. Ez a torta a legkisebbé, kedvencei az egerek. A kérés epertorta volt, 9  marcipán egérkével körben. Ezekből egyet készítettem én, a többit aztán a nővérével együtt az ünnepelt gyurmázta.
Hozzávalók:  egy 26 cm átmérőjű tortaformához
lap:
2 tojás
8 dkg cukor
6 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 kávéskanál sütőpor
2 evőkanál olaj
2 evőkanál víz
krém:
50 dkg házi krémsajt / mascarpone

2 dl tejszín
35-40 dkg eper
porcukor ízlés szerint
fél citrom leve
25 g zselatin
20 dkg apróra vágott eper
díszítés: eper, marcipán, citromfűlevél
A sütőt bekapcsolom 180 fokra. A tortaforma aljába sütőpapírkorongot vágok.
 A laphoz az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, ez legalább 10 perc. A lisztet összeszitálom a sütőporral és a kakaóporral. A tál szélén a tojáskrémbe csurgatom az olajat és a vizet, majd kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. A tortaformába kenem egyenletesen és 10-12 perc alatt megsütöm.
A krémhez két nagy pohár ( egyenként 450 g-os) 20 %-os tejfölt kicsurgatok egy szűrőbe tett vékony vásznon keresztül. Ezt előző este is megtehetem, a visszamaradó sűrű házi krémsajt kb. 50 dkg lesz.
A zselatinra 5 evőkanál vizet öntök egy kislábosban és félreteszem.
Az epret összeturmixolom a citromlével és ízlés szerinti cukorral. A tejszínt habbá verem 3-4 evőkanál cukorral, hozzáadom a krémsajtot is, majd az eperpürét.
A zselatint kis lángon folyton keverve feloldom, de nem forralom! Hozzáadok a krémből 3 evőkanálnyit, alaposan elvegyítem és az egészhez öntöm. A habverővel jól átkeverem, felét a formában lévő piskótalapra öntöm, rászórom az aprított epret, majd a krém másik fele jön.
Hűtőbe teszem legalább 2 órára. Tálalás előtt kerülnek rá az eperszeletek, marcipán egerek és a gyertyák.

35 megjegyzés:

Kata írta...

Tündéri aranyos torta, nekem is tetszik, pedig nem az egerek a kedvenceim... isten éltesse a gyerekeidet!:)

Melinda írta...

Isten éltesse az ünnepelteket! A torta gyönyörű! Az egerek nagyon aranyosak, a gyerkőceid a nyomdokaidba fognak lépni!

Moha írta...

Kata köszönöm, az igaziakat én sem kedvelem annyira..

Melinda köszönöm a nevükben is, tényleg ügyeskezű mind a három gyerek.

Bianka írta...

Sok Boldogságot :)

Nagyon szépséges a torta és az egérkék is :)

sedith írta...

Csodálatos és jópofa! Kérhetem én is szülinapomra? Persze, tőled!:)
Isten éltesse a nagy kilencévest!:)

Moha írta...

Bianka köszönöm, a jókívánságot átadom!

Edit köszi, átadom! Mikor van a szülinapod? készítem:)

egycsipet írta...

Boldogságost a legkisebbnek (is)! :)

Nagyon aranyos torta lett, az egerek is zseniálisak rajta. :))

sedith írta...

Moha, egy hónapja volt!:D:P

Moha írta...

Csipet köszönöm a nevében is!

Edit a csudába,persze elfelejtettem.

szepyke írta...

Moha drága! Add át az gyermekeknek, hogy a jó Isten éltesse erőben, egészségben, békességben, boldogságban Őket!:)

Moha írta...

Szepykém a lányok köszönik szépen, a fiú még nincs itthon!

GasztroRéka írta...

A szép szőke kislányod a legkisebb akit GBT-re hoztál? Ilyen gyereket én is elfogadnék.:) Remélem én is,hogy a nyomodba lépnek!

Moha írta...

Réka ő az, igen! Szerencsére mind a három gyerek ügyes a konyhában!

Andi/cuki írta...

Isten éltesse őket soáig!:-))
Gyönyörűséges mindkettő!:-))

Moha írta...

Andi nagyon köszönöm, átadom nekik!

Névtelen írta...

Gyonyoru mint mindig, mind a ket torta!Nagyon szep,sima es izleses,a cukraszok buszkesege lennel!Latszik hogy szeretettel es turelemmel keszited oket!Boldog Mindenjot Szeretteidnek!:)Es azok az egerkek ..:)nagyon edesek!Az utokor is tartogat meg meglepeteseket szamunkra!!!:)))

Névtelen írta...

Jajj ez lemaradt...:)

Udv:Kata:)

Moha írta...

Kata nagyon köszönöm, hát mindig beleteszem a szívemet is nekik.. A jókívánságot átadom!

Névtelen írta...

Szia! ezt a tortát megcsináltam nemrég (egerek nélkül csupaszon), hihetetlenül finom volt! köszi a receptet! Petra

Moha írta...

Petra örülök, hogy ízlett, nagyon szívesen!

Névtelen írta...

Szia!

Szeretném megkérdezni, hogy az epret lehet-e helyettesíteni málnával?! Mivel már nincs finom eper:( Köszi Zita

Moha írta...

Zita nyugodtan, de a málnapürét szerintem nyomd át egy szűrőn, hogy a magoktól megszabadulj.

Névtelen írta...

Köszönöm, h ilyen gyorsan válaszoltál! És nem mellékesen szupi az oldal:)

Moha írta...

Nagyon szívesen és köszönöm!

Edit írta...

Ma elkészítettem a tortát ajándékba. Annyit változtattam rajta, hogy gluténmentes lisztkeveréket használtam a tésztához, ill. a cukrot nyírfacukorral helyettesítettem. Isteni lett, hatalmas sikert aratott! Köszönöm a receptet.

Moha írta...

Edit, nagyon szívesen, a nyírfacukrot én is sok esetben használom a sima cukor helyett, tökéletesen jó. A torta sikerének meg örülök nagyon :)

Unknown írta...

Szia. Több alkalommal megsütöttem már ezt a tortát, a család kedvence. Fenséges. Köszönöm szépen a receptet. Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak és csak gratulálni tudok. Igazi profi vagy :-) .További sok sikert kívánok az alkotásaidhoz !üdv Zsuzsi Tatabányáról

Unknown írta...

Szia. Több alkalommal megsütöttem már ezt a tortát, a család kedvence. Fenséges. Köszönöm szépen a receptet. Rendszeres olvasója vagyok a blogodnak és csak gratulálni tudok. Igazi profi vagy :-) .További sok sikert kívánok az alkotásaidhoz !üdv Zsuzsi Tatabányáról

Moha írta...

Kedves Zsuzsi! Nagyon köszönöm a visszajelzést, mindig öröm, ha ízlik a blogról elkészített étel / sütemény! Köszönöm a jókívánságot is!

Névtelen írta...

Évek óta imádjuk ezt az epres tortát. Most a sárgabarack szezon kezdetén egy csupa barackos tortát szerettem volna, amiben a barack friss íze főzés/sütés nélkül megmarad így sárgabarackkal csináltam, isteni lett. Köszönöm!

Moha írta...

Köszönöm a visszajelzést, és igazad van, érdemes kipróbálni barackkal is, ha jó érett, édes, akkor nagyon finom lesz a torta.

Névtelen írta...

Nagyon jól néz ki a torta. Nem is hallottam olyat, hogy tejfölből lehet krémsajtot készíteni. Ez olyan lesz mint a mascarpone?

Moha írta...

Kedves Névtelen, köszönöm, igen, a tejföl kicsurgatásával készíthető, itt a receptje:
http://www.mohakonyha.hu/2010/05/natur-hazi-kremsajt.html

Csak állagában lesz olyan, mint a mascarpone, sűrű, és krémes, de a kissé savanykás íz megmarad. Tehát csak olyan receptben helyettesíthető vele a mascarpone, amiben ez nem zavaró. Gyümölcsös tortáknál tökéletes.
Tiramisunál viszont nem jó.

Névtelen írta...

Köszönöm a gyors választ, igen sejtettem, hogy egy picit más, ismerek egy olyan sütés nélküli gyümölcsös babapiskótás receptet amibe tejföl kell és nagyon finom krémes, könnyű lesz a süti, ez is olyan lehet csak valamivel sűrűbb és gondolom így jobb lesz a krém

Moha írta...

Igen, pontosan, a sűrűsége miatt alkalmas tortakrémnek is, de sós felhasználása is lehet, ízesítve sóval, fűszerekkel kiválóan helyettesíti a bolti vajkrémet, illetve finom sajtkrém is készíthető belőle némi fokhagymával, zöldfűszerrel, reszelt sajttal.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...