2010. május 17., hétfő

Tökmagos krumplis pogácsa


Pár nappal ezelőtt a nagylány osztályával Erdélybe utazott. Az útra készült a pogácsa, utolsó pillanatban, csak úgy összedobálva mindent. Általában ezek a dolgok sikerülnek a legjobban, pár darab maradt itthon is, két nap múlva is puha, finom volt.

Hozzávalók:  6 cm átmérőjű pogácsakiszúróval kb. 35 db lesz

60 dkg BL 80 liszt
30 dkg főtt krumpli kihűtve, összetörve
1 dl olaj
2 dl tejföl
1 dl tej
3,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
2 teáskanál só
10 dkg tökmag
tetejére kenni: 1 tojássárgája pici vízzel keverve


A krumplit az olajjal, a tejföllel, és a tejjel botmixerrel simára keverem. A lisztbe morzsolom az élesztőt, beleszórom a cukrot és a sót is, beleteszem a krumplis masszát is, és robotgéppel sima tésztát dagasztok belőle.
A tökmagot csak a végén gyúrom bele kézzel. Hagyom duplájára kelni, lisztezett deszkára kiborítom és kézzel ellapogatom ujjnyi vastagra.
6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot összegyúrom, lapítom, kiszúrom.
Sütőpapíros tepsire teszem a pogácsákat és hagyom kelni még 20 percet. Ezalatt a sütőt begyújtom 200 fokra. Lekenem a tetejüket és az első tepsi mehet sülni, kb. 25 perc alatt lesz kész. Addig a második tepsit hűvösebb helyre teszem, ne keljen túl.
A kész pogácsákat rácsra téve hagyom kihűlni.

34 megjegyzés:

Bianka írta...

Azt a mindenit de jól néznek ki

egycsipet írta...

De örülök ennek a receptnek, a férjem nagyon szereti a tökmagos pogit, de még sohasem sütöttem! Viszem is, köszi! :*

Felhőlány írta...

Ezt a receptet én is viszem - a hétvégi vendégségre -, és az egyik torta is a Te recepted alapján készül... (Mozart, eper és Sacher van még versenyben...) :))

Moha írta...

Bianka köszönöm!

Csipet nálunk is kedvenc, ha van tökmagolajad,cseréld le az olaj felét arra!

Felhőlány örömmel adom, remélem a torta is sikert arat majd!

mandy tarragon írta...

Juj, de klassz :)

Moha írta...

Mandy köszönöm!

nelly írta...

Juj, de jól néz ki! Asszem, a hét végén én is megsütöm! Köszi!

Moha írta...

Nelly köszi, súlyos függőséget okoz, nem lehet abbahagyni:)

Jade írta...

Huu, de nagyon jol nez ki! Ezt ki kell probalnom!

Moha írta...

Judit köszi, próbáld ki!

Mary írta...

Nagyon jól néz ki!

Moha írta...

Mary köszönöm!

GasztroRéka írta...

Már a megjelenés óta nézegetem,vissza-viszza térek meglesni:) Egyszer a párom is megnézte a képet,és kijelentet,hogy ilyet. Szóval kénytelen leszek megsütni.:) Eddig csak a gyors pékségekben láttam tökmagos pogácsát,nagyon örülök a házi változatának. Kedves Moha milyen dagasztógépre gondoltál pontosan? Kicsit népmeséket idézi a pogácsás erdélyi kirándulás,biztos "dobott" a hangulaton.:)

Moha írta...

Réka egyszerű dagasztókaros robotgép is megteszi, ez elég lágy tészta lesz. (vagy a kenyérsütőgép ,de ezt nem szoktam írni,mert nincs mindenkinek)
Illetve a házitündér két szorgos keze is megfelelő. Igazán népmesei akkor lett volna, ha hamuban sütöm, de sajna kemencém nincs:)

Lévai Mariann írta...

mivel a tökmag árát drágának találtam, ezért hántolt napraforgómaggal készítettem el. finom lett. sőt...nekem így még jobban ízlik mint a korábban elkészített tökmagos verzió:) ajánlom!

Moha írta...

Mariann azzal is finom, én is szoktam, mikor melyik mag akad a kezembe:) Sőt lenmaggal is nagyon jó.

Eisenstock Ildikó írta...

Kipróbáljuk, mert nagyon jónak tűnik.

Moha írta...

Ildikó remélem ízleni fog! Nálunk nagy sikere van, mert nem lesz száraz.

ZsN írta...

Lehet bedagasztas utan ejszakara a hutobe tenni, hogy reggel suthessem? Ha igen, akkor reggel hagyjam pihenni/melegedni, majd a magokat ekkor gyurjam bele, es utana kelesszem, majd nyujtsam/szaggassam, ugye? Koszi, Zsuzsa

Moha írta...

Zsuzsa két változat is lehet:
1. bedagasztod, benne a magok is, majd tálban lefedve megy a hűtőbe, reggel nyújtás, szaggatás, pihentetés, sütés. (ezzel nem sok időt nyersz így)
2. bedagasztod, benne a magok is, kelesztés, nyújtás, szaggatás, sütőpapíros tepsire pakolva, folpackkal fedve megy a hűtőbe éjszakára, reggel kivesz, sütőt előmelegít, ezalatt átmelegszik a pogi is, majd sütés.
(ezzel nyersz jobban időt)

Mindkét esetben (és minden hűtős kelesztésnél) csökkenteni kell egy picit az élesztőt benne, itt mondjuk elég 2,5-3 dkg bele. Ezzel megelőzhető a túlkelés.

ZsN írta...

Szia Moha, koszonom! inkabb csak teljesen frissen szeretnem talalni, azert sutnem masnap, nem elozo nap. Zs

Moha írta...

Zsuzsa akkor bármelyik megoldás jó lesz, remélem ízleni fog!

ZsN írta...

Kedves Moha, megsütöttem a pogit, nagy sikere volt. Az én Anyukám nagy mestere a tejfölös pogácsának és amúgy is magasra teszi a mércét, de nagyon odavolt érte! Lenmaggal készült, mert az most nekem volt itthon bőven, és miért ne fogyjon?...:) Nagyon klassz recept! Köszönet a hűtős tanacsért is, jól bevált. Megalike! Zsuzsa

Moha írta...

Zsuzsa nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett is! Lenmaggal is finom, én kenyérbe, péksütibe is gyakran használom, pogácsába is nagyon jó!

Jade írta...

Tegnap megsutottem, mara alig maradt 4-5 darab belole. Talan mar holnap ujra megsutom Barnim keresere, hihetetlenul finom lett! Koszi szepen a receptet!

Moha írta...

Judit nagyon szívesen! Barnit üdvözlöm sok szeretettel, így egy pogácsával a messzeségből!

Névtelen írta...

Szia Moha!

Ezt a pogi receptedet más sokszor megsütöttem, imádjuk!
Most viszont vendégeim jönnek és tudni szeretném: ha előző nap este elkészítem a tésztát éjszakázhat e a hűtőben?

köszönöm

Moha írta...

Szia, szerintem igen, vegyél le az élesztőből 5 grammot, tehát csak 3 dkg menjen bele, hideg hozzávalókkal dagaszd össze, és kelesztés nélkül mehet rögtön egy nagy tálban, nejlonnal letakarva a hűtőbe.
Másnap sütés előtt vedd ki egy órával, hadd térjen magához és keljen egy picit még, majd lehet a leírás szerint dolgozni vele tovább.

Névtelen írta...

Húúúha, ez gyors volt!! Ezer köszönet!

Már nincs kétség, ezt sütöm vasárnap :)

Moha írta...

Szívesen, teljesen véletlenül éppen ránéztem a gépemre, ezért volt a gyorsaság :)))

Névtelen írta...

Szia!
Elkészítettem ezt a receptedet is és isteni volt ez a pogácsa. Rendszeresen fogja kérni a család. :) Köszönjük a sok szuper receptedet.
Üdv.: Kinga

Moha írta...

Kedves Kinga, köszönöm, hogy itt is visszajeleztél, ez a kedvenc pogácsa nálunk is, alapként is használható akár tepertős pogihoz, vagy sajttal szórva, magok nélkül készítve.

Cserke írta...

Drága Moha,
kel a pogácsa, közben sok szeretettel gondolok rád-rátok meg nosztalgiázom is :)

Moha írta...

Cserke én is sokszor vagyok így, egy-egy recept a régiektől, és közben nosztalgia:)
Pogácsára nekem már csak két ünnep közt lesz időm.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...