2010. május 17., hétfő
Tökmagos krumplis pogácsa
Pár nappal ezelőtt a nagylány osztályával Erdélybe utazott. Az útra készült a pogácsa, utolsó pillanatban, csak úgy összedobálva mindent. Általában ezek a dolgok sikerülnek a legjobban, pár darab maradt itthon is, két nap múlva is puha, finom volt.
Hozzávalók: 6 cm átmérőjű pogácsakiszúróval kb. 35 db lesz
60 dkg BL 80 liszt
30 dkg főtt krumpli kihűtve, összetörve
1 dl olaj
2 dl tejföl
1 dl tej
3,5 dkg friss élesztő
1 csipet cukor
2 teáskanál só
10 dkg tökmag
tetejére kenni: 1 tojássárgája pici vízzel keverve
A krumplit az olajjal, a tejföllel, és a tejjel botmixerrel simára keverem. A lisztbe morzsolom az élesztőt, beleszórom a cukrot és a sót is, beleteszem a krumplis masszát is, és robotgéppel sima tésztát dagasztok belőle.
A tökmagot csak a végén gyúrom bele kézzel. Hagyom duplájára kelni, lisztezett deszkára kiborítom és kézzel ellapogatom ujjnyi vastagra.
6 cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrom, a maradékot összegyúrom, lapítom, kiszúrom.
Sütőpapíros tepsire teszem a pogácsákat és hagyom kelni még 20 percet. Ezalatt a sütőt begyújtom 200 fokra. Lekenem a tetejüket és az első tepsi mehet sülni, kb. 25 perc alatt lesz kész. Addig a második tepsit hűvösebb helyre teszem, ne keljen túl.
A kész pogácsákat rácsra téve hagyom kihűlni.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
34 megjegyzés:
Azt a mindenit de jól néznek ki
De örülök ennek a receptnek, a férjem nagyon szereti a tökmagos pogit, de még sohasem sütöttem! Viszem is, köszi! :*
Ezt a receptet én is viszem - a hétvégi vendégségre -, és az egyik torta is a Te recepted alapján készül... (Mozart, eper és Sacher van még versenyben...) :))
Bianka köszönöm!
Csipet nálunk is kedvenc, ha van tökmagolajad,cseréld le az olaj felét arra!
Felhőlány örömmel adom, remélem a torta is sikert arat majd!
Juj, de klassz :)
Mandy köszönöm!
Juj, de jól néz ki! Asszem, a hét végén én is megsütöm! Köszi!
Nelly köszi, súlyos függőséget okoz, nem lehet abbahagyni:)
Huu, de nagyon jol nez ki! Ezt ki kell probalnom!
Judit köszi, próbáld ki!
Nagyon jól néz ki!
Mary köszönöm!
Már a megjelenés óta nézegetem,vissza-viszza térek meglesni:) Egyszer a párom is megnézte a képet,és kijelentet,hogy ilyet. Szóval kénytelen leszek megsütni.:) Eddig csak a gyors pékségekben láttam tökmagos pogácsát,nagyon örülök a házi változatának. Kedves Moha milyen dagasztógépre gondoltál pontosan? Kicsit népmeséket idézi a pogácsás erdélyi kirándulás,biztos "dobott" a hangulaton.:)
Réka egyszerű dagasztókaros robotgép is megteszi, ez elég lágy tészta lesz. (vagy a kenyérsütőgép ,de ezt nem szoktam írni,mert nincs mindenkinek)
Illetve a házitündér két szorgos keze is megfelelő. Igazán népmesei akkor lett volna, ha hamuban sütöm, de sajna kemencém nincs:)
mivel a tökmag árát drágának találtam, ezért hántolt napraforgómaggal készítettem el. finom lett. sőt...nekem így még jobban ízlik mint a korábban elkészített tökmagos verzió:) ajánlom!
Mariann azzal is finom, én is szoktam, mikor melyik mag akad a kezembe:) Sőt lenmaggal is nagyon jó.
Kipróbáljuk, mert nagyon jónak tűnik.
Ildikó remélem ízleni fog! Nálunk nagy sikere van, mert nem lesz száraz.
Lehet bedagasztas utan ejszakara a hutobe tenni, hogy reggel suthessem? Ha igen, akkor reggel hagyjam pihenni/melegedni, majd a magokat ekkor gyurjam bele, es utana kelesszem, majd nyujtsam/szaggassam, ugye? Koszi, Zsuzsa
Zsuzsa két változat is lehet:
1. bedagasztod, benne a magok is, majd tálban lefedve megy a hűtőbe, reggel nyújtás, szaggatás, pihentetés, sütés. (ezzel nem sok időt nyersz így)
2. bedagasztod, benne a magok is, kelesztés, nyújtás, szaggatás, sütőpapíros tepsire pakolva, folpackkal fedve megy a hűtőbe éjszakára, reggel kivesz, sütőt előmelegít, ezalatt átmelegszik a pogi is, majd sütés.
(ezzel nyersz jobban időt)
Mindkét esetben (és minden hűtős kelesztésnél) csökkenteni kell egy picit az élesztőt benne, itt mondjuk elég 2,5-3 dkg bele. Ezzel megelőzhető a túlkelés.
Szia Moha, koszonom! inkabb csak teljesen frissen szeretnem talalni, azert sutnem masnap, nem elozo nap. Zs
Zsuzsa akkor bármelyik megoldás jó lesz, remélem ízleni fog!
Kedves Moha, megsütöttem a pogit, nagy sikere volt. Az én Anyukám nagy mestere a tejfölös pogácsának és amúgy is magasra teszi a mércét, de nagyon odavolt érte! Lenmaggal készült, mert az most nekem volt itthon bőven, és miért ne fogyjon?...:) Nagyon klassz recept! Köszönet a hűtős tanacsért is, jól bevált. Megalike! Zsuzsa
Zsuzsa nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett is! Lenmaggal is finom, én kenyérbe, péksütibe is gyakran használom, pogácsába is nagyon jó!
Tegnap megsutottem, mara alig maradt 4-5 darab belole. Talan mar holnap ujra megsutom Barnim keresere, hihetetlenul finom lett! Koszi szepen a receptet!
Judit nagyon szívesen! Barnit üdvözlöm sok szeretettel, így egy pogácsával a messzeségből!
Szia Moha!
Ezt a pogi receptedet más sokszor megsütöttem, imádjuk!
Most viszont vendégeim jönnek és tudni szeretném: ha előző nap este elkészítem a tésztát éjszakázhat e a hűtőben?
köszönöm
Szia, szerintem igen, vegyél le az élesztőből 5 grammot, tehát csak 3 dkg menjen bele, hideg hozzávalókkal dagaszd össze, és kelesztés nélkül mehet rögtön egy nagy tálban, nejlonnal letakarva a hűtőbe.
Másnap sütés előtt vedd ki egy órával, hadd térjen magához és keljen egy picit még, majd lehet a leírás szerint dolgozni vele tovább.
Húúúha, ez gyors volt!! Ezer köszönet!
Már nincs kétség, ezt sütöm vasárnap :)
Szívesen, teljesen véletlenül éppen ránéztem a gépemre, ezért volt a gyorsaság :)))
Szia!
Elkészítettem ezt a receptedet is és isteni volt ez a pogácsa. Rendszeresen fogja kérni a család. :) Köszönjük a sok szuper receptedet.
Üdv.: Kinga
Kedves Kinga, köszönöm, hogy itt is visszajeleztél, ez a kedvenc pogácsa nálunk is, alapként is használható akár tepertős pogihoz, vagy sajttal szórva, magok nélkül készítve.
Drága Moha,
kel a pogácsa, közben sok szeretettel gondolok rád-rátok meg nosztalgiázom is :)
Cserke én is sokszor vagyok így, egy-egy recept a régiektől, és közben nosztalgia:)
Pogácsára nekem már csak két ünnep közt lesz időm.
Megjegyzés küldése