2011. július 16., szombat

Quiche rebarbarával és cseresznyével








Quiche van már a blogon, a nagylány készítette sós verzióban. A tészta ugyanaz, csak most édes töltelékkel készült.
 Szepy lepett meg régebben a rebarbarával, de ma reggel is láttam a piacon, őszig kapható még ez a finomság. Párosítható bármilyen más gyümölccsel, úgy is jó lesz a végeredmény.


Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál só
  • 1/2 dl hideg víz
a töltelékhez:

  • 4-5 szál rebarbara
  • 50 dkg cseresznye
a krémhez:

  • 1 tojásfehérje (ami kimaradt a tésztából)
  • 3 tojás
  • 2,5 dl tejszín, tej vagy tejföl (vagy ezek keveréke)
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart belseje
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
A késes robotgéppel morzsásra aprítom a vajat a liszttel, tálba öntöm, sózom, beleteszem a vízben elkevert tojássárgát is. Gyors mozdulatokkal összegyúrom és fóliába csomagolva 30 percre a hűtőbe teszem.
Ezalatt megmosom és felvágom a rebarbarát, kimagozom a cseresznyét.
A krém hozzávalóit kézi habverővel összekeverem, ízesítem.
A sütőt bekapcsolom 190 fokra, légkeveréssel.
A tésztát lisztezett deszkán kör alakúra nyújtom és kibélelem vele a piteformát úgy, hogy körben 3 cm magas pereme legyen. Sütőpapírral kibélelem, megtöltöm a vaksütéshez használt lencsével és 10 percig sütöm, majd eltávolítom belőle a lencsét a papírral együtt, és visszateszem még 5 percre sülni.
Ezután egyenletesen elosztom benne a rebarbarát és a cseresznyét, majd ráöntöm a krémet.
190 fokon légkeveréssel  25-30 percig sütöm.

5 megjegyzés:

Bori írta...

Hogy csinálod. hogy mindig ilyen gyönyörű hófehér a sütőformád? Nekem sütés után rásült, ráégett maszatok tömege van, Nálad pedig patyolattiszta!

Moha írta...

Bori itt nincs maszat, a tészta részben előre megsül, ha nem öntöm mellé a krémet, akkor nem ég rá semmi.
A quiche-nél általában megvárom, amíg langyosra hűl, akkor vágok belőle, és a fotózás előtt a tálban maradt morzsákat kitörlöm egy papírtörlővel.
Itt mondjuk nem sok minden marad, hiszen az alap egy jócskán vajas linzertészta, ami nem hagy nyomot sütésnél, ha akarnám, akár egyben kiemelhetném az egészet a formából. A krém rész pedig megszilárdul, nem folyós, amikor vágok belőle.

Okki írta...

Nagyon guszta, egy kis szeletet én is kérnék :)


Nézz be hozzám, van egy kis meglepetésem!

Bianka írta...

Tényleg félelmetesen szép a vágás

Moha írta...

Okki, megyek köszönöm!

Bianka köszönöm szépen!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...