Tavaly nyáron ismerkedtünk meg ezzel a finom csemegével, és a férjemmel nagy egyetértésben kedvencünk lett. Csehországból származó eredetit ettünk egy szülőtársunk jóvoltából az iskolai pikniken, és már akkor ment a találgatás, hogyan is készülhet, mi kell bele?
Amikor megláttam Égigérő paszulynál a receptet, mentem sajtot venni.
Az elkészítésnél én kicsit szabadon bántam a leírtakkal, de nyilván ez még belefér. Jövő hét végén teszteljük az eredményt!
Hozzávalók
- 2 camembert sajt
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma (nálam volt az 6-8 is)
- szemes bors ízlés szerint
- 2-3 babérlevél
- 1 teáskanál mustármag
- kevés csilipaprika ( helyette nálam sóban eltett paprika került bele)
- szárított bazsalikom, majoránna, kakukkfű
- napraforgóolaj
A sajtokat lapjával félbevágom, szétnyitva teszem le. A hagymát, fokhagymát tisztítás után vékony szeletekre vágom, és a sajtok egyik felére teszek belőlük. A másik sajtfelet ráborítom és fogpiszkálóval 3-4 helyen átszúrva rögzítem a sajtszendvicseket.
Széles szájú üveg aljára szórok a szárított fűszerekből, és a maradék hagymákból, ráteszek egy sajtkorongot, megint fűszerek és hagymák jönnek, majd a másik sajt. Tetejére ismét fűszerek, hagymák.
Miután én nem szeretem a csípős paprikát, az anyukám által sóban eltett csemege paprikakeverékből került bele 2-3 kávéskanállal.
Felöntöm olajjal a sajtokat, lezárom az üveget, és hűtőszekrényben 7-10 napig érlelem, majd ezután is hűtőben tárolom.
Friss kenyér, péksütemény jár mellé.
21 megjegyzés:
Nagyon ínyenc különlegesség! Máris mentem, annyira guszta!!!
Ez nagyon finom! Én Anyum is készített már, és azt hiszem, hogy az erős helyett talán Ő is mást tett bele... tudom is... ecetes almapaprikát! Az eredetit nem ismerem, de tökéletes volt így is.
Sziasztok! Évek óta készítem én is a hermelínt, nekünk is nagy kedvencünk - kár, hogy hermelín sajtot nálunk nem kapni, mert azért azzal az igazi.
Kriszti nagyon finom lett, ma kóstoltuk, érdemes elkészíteni! Viszont tapasztalat, hogy érett sajtot kell venni hozzá, vagy hagyni megérni, mielőtt pácolná az ember.
M@rti akkor te szintén rajongó vagy:) Az ecetes almapaprikát nagyon szeretem, de csak a csemegét abból is.
Kedves Névtelen! Miben különbözik az igazi hermelín sajt az itthoni camembert-től? Jó lenne egyszer azzal is kipróbálni, bár ez is finom volt.
Kedves Moha! A hermelínsajt jobban megérik, és az íze is más. Igazából nehéz leírni a különbséget - én gyakran járok Csehországba, ott sem mindenhol egyforma (sőt), de én itthon a legjobbakat reprodukálni csak eredeti alapanyagból tudtam (ugyanazzal a recepttel). Szlovákiában lehet kapni egyébként, akinek nincs túl messze... Ilona
Hmmm, nyami :)
Mentem sajtot venni :D
Kedves Ilona! Nagyon köszönöm, a férjem szokott járni Szlovákiába munkaügyben, majd megbízom, hogy vegyen!
Adél, így voltam én is:)
Kedves Névtelen Ilona!
Így 3-4 év távlatából ha megengeded: a hermelín sajt a magyar camembert cseh megfelelője. Semmi különbség nincs, nem értem miért kell etetni a laikus közönséget azzal, hogy azzal az igazi, meg csak az érik meg igazán, meg más az íze. Én 20 éve járok minden évben Prágába és tudom, hogy a hermelín, az nem egy másik sajtfajta, hanem a camembert. Úgyhogy, ha jól csinálja meg az ember nem akciós tescós camembertet vesz hanem minőségit és persze van türelme kivárni az 1-2 hetes érlelést, akkor nem fog mellé. Köszönöm a figyelmet és mindenkinek sok sikert a készítéshez!
Persze igazi sörkorcsolya a cucc, elvileg jobb, patinás cseh kocsmákban kapható, szóval jófajta sör dukál hozzá.
Névtelen István voltam :)
Kedves István! Köszönöm a kiegészítést!
En iment ettem Brnoba egy kocsmába. Az elmeny leirhatatlan. Izbomba. Amint hazamegyek el is keszitem.
En iment ettem Brnoba egy kocsmába. Az elmeny leirhatatlan. Izbomba. Amint hazamegyek el is keszitem.
Kedves Nermaal, akkor szerencsés vagy, kóstolhattál eredetit! Valóban ízbomba, csak türelemmel ki kell várni az érlelési időt :)
Szeretném megkérdezni, hogy meddig tartható el és hűtőben kell-e tartani? Köszönöm
Kedves Névtelen, hűtőben kell tárolni, ott is kell érlelni.
Nem tudom meddig áll el, nálunk mindig elfogy pár nap alatt:)
Én nem vágom félbe a sajtot,hanem megspékelem a fokhagymával,a fűszereket a két sajt közé és a tetejére teszem,de a végeredmény ua.lehet.Nagyon finom csemege.Én már csináltam kockára vágott friss sajtból is,úgy is nagyon jó
Igen, így is jó lehet, ahogy írod! Én fetát szoktam még pácolni hasonlóan, vagy friss gyúrt sajtot, azok is finomak lesznek.
Köszi
Kedves amigdala nagyon szívesen!
Megjegyzés küldése