2012. január 11., szerda

Rillette avagy húspástétom







Ez a finom kence még a novemberi Kifőztükben jelent meg.
Nagyon jól helyettesíti a felvágottakat, nincs vele sok munka, érdemes nagyobb adagot készíteni, a hűtőben eláll.
Hozzávalók


  • 2 kg sertéshús (lapocka, tarja, dagadó vegyesen)
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 kg mangalica zsír
  • kb. 2 evőkanál só 
  • bors, őrölt kömény, kakukkfű, rozmaring 
  • 2 dl víz

Nagyobb lábosba tesszük a zsírt és felolvasztjuk. A húsokat mosás után öklömnyi darabokra vágjuk és a zsírba tesszük.
Mellészórjuk a megtisztított fokhagymagerezdeket és a héjától megfosztott vastagabb szeletekre vágott hagymát is. 
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint teszünk bele a köményből, a kakukkfűből és a rozmaringból
Beleöntjük a vizet is, majd fedővel lefedve, kis lángon, éppen csak gyöngyözve 5-6 órán keresztül főzzük. Időnként megkeverjük, a puhuló hús ettől szálaira esik szét. 
Amikor elkészült, fedeles jénaiba tesszük, kihűlés után hűtőben tároljuk. Kenyérre kenve, friss zöldségekkel tálaljuk.


8 megjegyzés:

Zsuzsa írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Moha írta...

Zsuzsa szerintem filézett csirkecombbal, vagy pulykacombbal működik, nyilván kicsit rövidebb az elkészítési idő. Májjal is el lehet készíteni, csak az májpástétom lesz, és a májat egész biztosan nem kell ilyen sok ideig sütni.
Örülök, hogy ízlett a bejgli!

kolozsgabi írta...

Na látom, megint a férfifront fog jól járni, muszáj lesz ezt kipróbálni. Valami ilyesmit készítünk toros hús címen, és melegen tálaljuk, kicsit több hagyma van benne. Jó ötlet, uzsonna készítéshez tudom majd használni!

Zsofi Molnar írta...

Húúúúú, imádom az ilyen "kenőkéket". Köszi a receptet!

Hankka írta...

Annyira guszta a felső képen, friss zöldségek társaságában, biztosan nagyon finom! :)

Moha írta...

Kolozsgabi ezt nálunk a női front is szereti:)

Zsófi nagyon szívesen, finom is!

Hankka köszönöm, valóban nagyon finom!

Névtelen írta...

Meddig tarthatom el a hűtőben?

Moha írta...

Ha ügyelünk arra, hogy a zsír mindig fedje a húst, akkor szerintem 1-1,5 hétig semmi baja nem lesz a hűtőben. Ha valaki tart attól, hogy megromlik, akkor a felét el lehet tenni egy dobozban a fagyasztóba. Esetleg eleve kisebb adagot is lehet készíteni.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...