Könnyű krémes a szőlő pikáns ízével, a recept megjelent a szeptemberi Kifőztük gasztromagazinban.
Az újság ingyenesen letölthető a weboldalról.
Hozzávalók 24 x 37 cm-es tepsihez
- 1 csomag friss leveles tészta (275 g-os, sütőpapírra feltekert)
a krémhez:
- 8 tojás
- 8 dl tej
- 20 dkg cukor
- 10 dkg liszt
- 3 teáskanál vaníliakivonat
- 20 g zselatin
- 2 nagy fürt szőlő (különböző színű)
a díszítéshez:
- 2 dl jól behűtött habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- szőlőszemek
Bekapcsoljuk a sütőt 210 fokra, alsó-felső sütésmódban. A tésztát kigöngyöljük, tepsire tesszük, megszurkáljuk villával és 15 perc alatt megsütjük.
A keretes tepsibe tesszük, hűlni hagyjuk.
Megmossuk és leszemezzük a szőlőt, félreteszünk belőle a díszítéshez.
A krémhez kemény habbá verjük a tojásfehérjéket a cukor felével és félretesszük.
A zselatinra kevés vizet öntünk, ha megduzzadt, akkor kis lángon, keverve feloldjuk.
Simára keverjük a tojássárgákat a maradék cukorral, a vaníliakivonattal, a liszttel és 3 dl tejjel, egy nagyobb méretű lábosban.
A maradék tejet felforraljuk, vékony sugárban a tojássárgákhoz öntjük, és folyamatos keverés közben kis lángon besűrítjük. Hozzáadjuk a zselatint és több részletben a tojáshabot is.
Takarék lángon még 1-2 percig keverjük kézi habverővel, majd a kihűlt tésztára öntjük. Belenyomkodjuk a szőlőszemeket, és kihűlés után hűtőbe tesszük legalább 6-8 órára.
Tálalás előtt vízbe mártott éles késsel kockára vágjuk. Habbá verjük a tejszínt a fixálóval, csillagcsőrös habzsákba töltjük, minden kocka tetejére habrózsát nyomunk és szőlőszemekkel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése